Nyitókép: SITA

 

Nagyobb utat képes megtenni a hagyományos modellekhez képest az az új kínai drón, ami több kisebből áll össze.

 

Átírhatja a légi hadviselés szabályait Kína – számolt be róla a HVG. A lap szerint olyan, moduláris drón készül, mellyel a kínai légierő egyszerűen túlterhelheti az ellenséges légtér védelmét.

 

A drónt a kínai Nankingi Repülési és Űrhajózási Egyetem tudósa, Si Csevej fejlesztette ki a csapatával. A repülő eszköz kettő, három de akár hat különálló egységre is szét tud válni. Ezeknek egy-egy propellerük van, és úgy lebegnek, akár hagyományos társaik, miközben felderítési, követési és támadási feladatokat is el tudnak látni.

 hirdetes_810x300  

 

Kép forrása: scmp.com

 

Az Acta Aeronautica et Astronautica Sinica című tudományos lapban jelent meg publikáció szerint a moduláris drón kétszer nagyobb távolságot képes megtenni, mint hagyományos többrotoros változata. A drónok repülési hatékonysága a szétválás után is több mint 40 százalékkal volt magasabb, mint a hagyományos szerkezeteké.

 

 

A kutatók a fejlesztéskor a juharmagból nyertek ihletet. Ennek olyan egyedülálló szerkezete van: van egy szárnyhoz hasonló sziklevele, ami lehetővé teszi, hogy szeles időben lebegjen, vagy akár magasabbra is tudjon emelkedni.

 

A csapat szélcsatornában tesztelte a különböző egységeket, hogy kiderüljön, milyen alakzatban kell összeszerelni a drónokat ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjanak repülni. Végül sikerült ezt megtalálni, a tesztek pedig azt mutatták, hogy külön-külön és egyben is rendkívül stabilak voltak a szerkezetek.

 

 

A tesztek során kiderült, hogy egyedül a repülési sebesség marad el a hagyományos drónokétól, ám mivel a cél az, hogy a légtérben az eszközök mennyisége bénítsa meg a légvédelmet, így az nem feltétlenül jelent hátrányt.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!