Nyitókép: National Geographic

 

Április 10-én négy égitestet is érdemes lesz megfigyelni, két objektum észleléséhez kézi távcsőre lesz szükség.

 

Különleges együttállásban lesz megfigyelhető április 10-én, szerdán a Jupiter és a kétnapos holdsarló, egy kézi távcső segítségével pedig szintén látható lesz az Uránusz és az év üstököse, a 12P/Pons-Brooks – tájékoztatott a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

 

Április 10-én szabad szemmel is jól megfigyelhető lesz a kora tavaszi estéket még mindig beragyogó Jupiter és tőle jobbra, mindössze 3,5 fokra az 5 százalékos fázisú, kétnapos, cérnavékony holdsarló. 20 óra 20 perckor a páros még 15 fokos magasságban jár a nyugati ég alján. Szabad szemmel is könnyedén megpillanthatók lesznek az égitestek, ha a nyugati látóhatár tiszta és tereptárgyaktól mentes.

 hirdetes_810x300  

 

A Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye alapján szintén felbukkan az égbolton a kékeszöld Uránusz, amely alig két fokkal jár a Jupiter fölött, valamint az év egyik legszebb üstököse, a 12P/Pons-Brooks, amely a holdsarló alatt 3 fokkal látható. A szabad szemmel nem érzékelhető, halványabb Uránusz és az üstökös megtekintéséhez érdemes megvárni az égbolt teljes besötétedését. 20 óra 50 perc körül már mindkét objektum az éjszakai égbolton figyelhető meg, de addigra a Jupiter-Hold páros 10 fokos, az üstökös pedig mindössze 7 fokos magasságba süllyed. Megpillantásukhoz így tiszta égbolt és egy nagyobb kézi távcső szükséges.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!