A Magas-Tátrában idén a téli szezon szenteste napjáig tolódott. A szlovákok újonnan megkedvelték a karácsonyi kiruccanásokat, így az ünnepi síelés a hegyekben később veszi kezdetét, mint az korábban szokás volt.

 

A karácsony és a háromkirályok közötti leglátogatottabb időszak “kellemes gondot” okoz a tátraiaknak, ugyanis az ún. “arany hét” a vállalkozók számára az év legjobb időszakát jelenti. Megközelítőleg december 27-től egészen január 6-ig a szállások befogadóképesség a Magas-Tátrában “áldozatul esik” azoknak a turistáknak, akik az ünnepeket a hegyekben szeretnék eltölteni. A szilveszteri és az újévi szállások szinte teljesen elfogytak, az ügyesebbek azonban még lecsaphatnak az utolsó, „árván maradt” szobákra.

 

“Az arany hét a Tátrában elsősorban a szlovákokról szól. Szabad ágyakat elvétve még lehet találni, hiszen a kimerítettség sosem száz százalékos. Az utolsó három év slágerének mindenképpen a karácsonyi szálláskeresés mondható”

 

vélekedett a Hospodárske Novinynek a Magas-Tátra Idegenforgalmi Szövetségének igazgatónője, Lucia Dubielová, majd hozzátette, hogy a szlovák hegyóriásokban eltöltött ünnepi pillanatok iránti érdeklődés év közben tíz százalékos növekedést mutat.

A szabad szállásokat már karácsonyra foglalják

 hirdetes_810x300  


Az új divat térnyerését Jozef Ivanič is alátámasztja, aki a Felsőerdőfalván (Stará Lesná) a Lesná szállodát üzemelteti.

 

“A karácsonyi szállások után húsz százalékkal magasabb érdeklődést regisztráltunk a tavalyi évhez képest. Mindezt a tradíciótól való elhajlásként értelmezem, ugyanis a fiatal generáció a karácsonnyal nem a tradicionális jelentést – Jézus születését – párosítja, hanem inkább a pihenés időszakának véli”

 

mondja Ivanič.

 

stara-lesna
Fotó: penzionstaralesna.sk

 

A szálloda vendégei között elsősorban a szlovákok dominálnak. A Lesná Hotel jelenleg 73 százalékos telítettséget jelent.

 

“Az ügyfelek vásárlási szokás változik. A szállások megvásárlásakor előnyben részesítik a szállásfoglalás előtti utolsó napon végzett rezervációt”

 

teszi hozzá Ivanič.

Visszatér a szállodák éke

 

A Magas-Tátra turisztikai térképére újra visszatér az elpusztíthatatlan tátralomnici Hotel Lomnica, amely 25 év elhanyagoltság után teljes revitalizáción esett át, potom egy millió euróért. A több mint 120 éves szálloda múlt hétvégén nyitotta meg kapuit az érdeklődők számára.

 

hotel-lomnica-tatranska-lomnica-vizualizacia-3
Fotó: skyscrapercity.com

 

A folyamatban lévő befejező munkálatok miatt azonban a szálloda december 29-ig zárva marad.

 

“Novembertől már megkezdtük a szállások árusítását, és az érdeklődés napról napra nő. Az apartmanok szilveszterre szinte teljesen elkeltek. Jelenleg a szállodánk befogadóképességének 30 százaléka üres, viszont a szilveszter közeledtével az üres szobák egyre inkább fogyó tendenciát mutatnak”

 

mondta a Hotel Lomnica marketingmenedzsere.

 

Javában tart a síszezon


A Tátrában a síszezon november 26-tól már teljes gőzzel zajlik, ugyanis ekkor kezdték meg az üzemelésüket a csorbatavi felvonók. Fokozatosan megkezdte működését a tátralomnici és a zsgyári síközpont is, emellett a hó szerelmeseit újdonsággal várja a Bachleda-völgy (Bachledova dolina) is.

 

 “A legnagyobb újításnak az új megközelítő útszakasz számít Kisfrankvágásából (Malá Frankovka), amely a Magurántúli (Zamagurie) és a Pieninekből (Pieniny) érkező turisták számára kedvez. Az új út részét képezi egy hatalmas parkoló, büfé, valamint egy higiéniai berendezés. Mindemellett modernizáltuk a Tavas (Jazersko) felőli megközelítő útszakaszt is”

 

pontosította Martina Múdra a Bachleda Ski & Sun központból. Elmondása szerint a felvonókkal és a lesiklópályákkal sikerült elérniük azt, hogy összekössék a három völgyet. A Bachledka Ski & Sun síközpont tavaly óta a TatrySki csoport tagja, ami azt jelenti, hogy egy síbérlettel kilenc síközpontban lehet síelni nálunk, és Lengyelországban is.

 

ski_bachledova_dolina_1388599285_10
Fotó: travelguide.sk

“Ez a projekt rögtön az első évben sikeresnek bizonyult, ugyanis jóval több lengyel turista érkezett hozzánk, mint az elmúlt években. Az együttműködésen továbbra is dolgozunk, és igyekszünk elmélyíteni a kapcsolatokat”

 

tette hozzá Múdra. A SkiTatry további kedvezményei közé sorolták a Terma Bania aquaparkba szóló belépőt is, mely a legkedveltebb lengyel síközpont, a Bialka Tatrzanska alatt található. A Bachleda síközpont napi átlagos látogatottsága tavaly télen elérte az 1200 sízőt naponta.

 

Forrás: HNonline.sk/Körkép.sk

Nyitókép: sorger.sk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!