Everest base camp (5340m)

 

Száraz Dénes, a Körkép.sk helyszíni tudósítója a Himalájáról jelentkezik

 

Uh, itt ülünk a vacsora asztalnál és alig élünk, nagyon kicsavart minket a mai nap, de inkább az elmúlt hat.

 

 hirdetes_300x300  

Ha végignézek a többieken, egytől egyig mindenki reszket a fáradságtól vagy fejjel az asztalra dőlve liheg a magasság okozta fejfájástól. De fél, egy óra múlva rendezzük sorainkat, ahogy a gőzölgő hagymaleves megérkezik.

 

Szóval elbúcsúztunk a fiúktól – Dávidtól és Szilárdtól, útjukra engedtük őket a nagy hegy felé.

 

 

Igen ott voltam, láttam, lefotóztam, megsirattam azt hogy ott lehetek az Everest előtt, az alaptáborban. De csak a „küszöbéig” mehettünk, onnan túl az már az engedéllyel rendelkező hegymászók birodalma.

 

Távolból láthattuk a színes sátrak kavalkádját és csak sejthettük, hogy ott mászkálnak az élő hegymászó legendák. Nagy élmény volt, a tábor bejárata előtt rengetek imazászló kavalkád volt, ott fotózkodtunk, megöleltük a fiúkat és fordultunk vissza.

 

Hogy miért is vagyunk fáradtak? Hosszú volt a mai túra, szinte végig 5000 méter fölött gyalogoltunk, kitett sziklagerincen és kemény kaptatókon. Nem tudtam a szokásos ritmusomat belőni, mert rengeteg teherhordó jak járta a szikla ösvényeket és egy kitett gerincen veszélyes tud lenni, ha véletlenül ellök.

 

 

És már nagyon oda szerettünk volna érni – kicsit kapkodós volt részemről az odaút. De ott lenni nagyon jó volt és vissza fele már nyugi volt: megtaláltam a ritmusom és végig gondolhattam a napot.
 

Az első célunkat sikerült elérni, holnap hajnal ötkor felmegyünk az 5500 méteres Kalapatar hegyre, hogy megnézzük a napfelkeltét és hogy még inkább akklimatizálódjunk az Island peakhez.

 

 

Száraz Dénes

 

A Mount Everest 2017 expedíció nyomában V. (Videó)

 

A Mount Everest expedíció nyomában IV.

 

A Mount Everest expedíció nyomában III.

 

A Mount Everest expedíció nyomában II.

 

A Mount Everest 2017 expedíció nyomában

 

A Mount Everest 2017 expedíció nyomában

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!