A turizmus szempontjából az idei nyári szezon rendkívül sikeresnek bizonyult, sőt, a tavalyi rekord magasságú látogatottságot is sikerült megugrani.

 

A  Közlekedési és Építésügyi Minisztérium adatai szerint az év első 8 hónapjában 3,71 millió turista választotta úti céljának Szlovákiát, mintegy 8 százalékkal többen, mint egy éve. Idén augusztus végéig a turisták, több mint 10 millió vendégéjszakát töltöttek Szlovákiában, átlagosan 2,7-et.

 

Az idegenforgalom jelenleg nagyon jó kondícióban van. Beigazolódott, hogy egy olyan ágazatról van szó, ami értékekkel bír. Az az ország egész területéről több mint háromezer embernek ad munkát, emellett szórákozást és pihenést is biztosít” – mondta Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter, majd hozzátette „Remélem, hogy a növekvő tendencia mellett a turisták kegyét is sikerül megőriznünk”.

 

 hirdetes_300x300  

Átlagosan 3 éjszakát töltöttek el a turisták Szlovákiában

 

A turisták száma a nyári főszezont tekintve még gyorsabb ütemben nőtt. Az idei nyári szezonban 1,75 millió turista választotta úti céljának Szlovákiát, ami 8,2 százalékos növekedést jelent. A nyári szezonban 5,4 millió vendégéjszakát töltöttek a turisták Szlovákiában, ami átlagban 3,1 éjszakát jelent egy főre.

 

A Szlovákiát úti céljuknak választó turisták között az idei nyári szezonban is többségben maradtak a belföldiek, arányuk 56,6 százalékos volt. Ugyanakkor a külföldről érkező látogatók száma a belföldieknél gyorsabb ütemben, éves szinten 8,3 százalékkal nőtt.

 

A vizsgált időszakban legtöbben Csehországból látogattak Szlovákiába, ők tették ki az országba érkezett összes külföldi turista egyharmadát. A külföldről érkezett turisták számát tekintve a cseheket a lengyelek, németek, magyarok és osztrákok követték a sorban.

 

Fotó: Shutterstock.com

 

A legnépszerűbb helyszínek

 

Az ország egyes régióinak látogatottságát és az ott töltött vendégéjszakákat tekintve az idei nyári szezonban Pozsony megye végzett a vezető helyen, a fővárosban és környékén ebben az időszakban 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek az odalátogatók.

 

A legnagyobb vonzerővel a Poprád, a Liptószentmiklós és a Zsolna környéki turisztikai látványosságok bírtak. Emellett nyáron a látogatottság a termálfürdőkkel és az aquaparkokkal rendelkező régiókra összpontosult: Érsekújvár, Dunaszerdahely, Szenc és Pőstyén környékére” – mondta a szaktárca szóvivője, Karolína Ducká. A leglátogatottabb helyek közé tartozik Pozsony, Trencsén, Nyitra, Bártfa, Kassa, Besztercebánya és Selmecbánya is.

 

Forrás: Sme.sk/Körkép.sk

Nyitókép: KST Studienka

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!