Ha egy kellemes tavaszi kirándulásra vágyunk, az Országos Kéktúra vonalán bizonyára találunk kedvünkre valót.  Az 1168 km hosszúságú jelzett turistaút Magyarország északi tájain húzódik végig.

 

A Kéktúra vonala komáromi kiindulóponttal legegyszerűbben Szárliget községből közelíthető meg. A falu Tatabányától pár kilométerre, a Budapest–Győr vasútvonalon, a Vértes és a Gerecse közti völgyben fekszik. Ennek köszönhetően ugyanarról a pontról akár mindkét hegyvonulatot is bejárhatjuk. A személyvonatok Budapest irányába óránként közlekednek, és Komáromból mindössze 43 perc a menetidő.

 

A szárligeti vasúti megálló óriási előnye, hogy pontosan keresztezi a Kéktúra vonalát. Amennyiben a vasúti felüljáróról bal irányba indulunk le, az egykori állomásépület felé, máris rajta vagyunk a Gerecsébe vezető jelzett útszakaszon. Ha pedig jobb irányba térünk le, akkor rövidesen a Vértes dombjai közt találjuk magunkat.

 

 hirdetes_300x300  

 

Az Országos Kéktúra nemcsak Magyarország, de Európa első hosszútávú turistaútja is. A nyugati határszélen fekvő Írott-kőtől egészen az észak-kelet határszéli Hollóházáig vezet. Az országot átszelő ösvény összesen 27 szakaszból tevődik össze.

 

A 11-es szakasz, melyen a Gerecse hegységet járhatjuk be, Szárligetről Dorog irányába visz. Miután leértünk a vasúti felüljáróról, a gyalogjáró a kék jelzésű túraúton folytatódik. Egyenesen haladva pár perc múlva egy Spár áruház oldalához érünk, itt átmegyünk a főúton, és a Tölgyfa utcán folytatjuk utunkat. Az utca elején családi házak között sétálunk, majd a kék jelzés picit balra fordulva egy erdei ösvényre vezet bennünket. Ha az időjárás engedi, máris vehetjük az irányt a nem igazán magas, de annál meredekebb Zuppa-hegy felé, de tűzhetünk ki távolabbi célokat is, hiszen a 11-es szakasz közel 68 km, és akár Dorogig is eljuthatunk.

 

 

A 10-es szakasz, amelynek ösvényein a Vértes hegység tájait szelhetjük át, Bodajk-Csókakőig vezet. Amennyiben ezt a kirándulást tervezzük, a vasúti felüljáróról az előbbivel ellentétes, jobb irányba megyünk le. Itt is azonnal megláthatjuk a kék túrajelzést. Picit jobbra kanyarodva egy nagy és mutatós székely kapu előtt haladunk el, majd pedig a Baross Gábor utcán elsétálunk a katolikus templomig.

 

Ennek közelében megpillantjuk a Vértes–Gerecse kisvasút emlékhelyet, és egy tíz perces sétával már kint is vagyunk a Vértes csöndes lankáin. Persze ezek a hegyek a felvidék bérceihez viszonyítva inkább csak domboknak nevezhetők, de ez nem kisebbíti a táj értékét, egyedi szépsége így is elvarázsol. Gazdag növény- és állatvilága emlékezetes élményhez juttatja a csöndes és figyelmes természetjárókat.

 

A 10-es szakasz több mint 50 km hosszú, persze ezen belül erőnlétünk, időnk szerint választhatunk hosszabb, vagy rövidebb távot. Az első nagyobb település Várgesztes, ahol megtekinthetjük az erdőben megbúvó várat, és a túra végén akár autóbuszra is szállhatunk. De ettől rövidebb kirándulást is tervezhetünk Csákányos-pusztáig, melynek közelében a sziklás Mária-szakadékot tekinthetjük meg, valamint a Kis-kopasz hegyen lévő Körtvélyesi kilátóról nézhetünk szét a gyönyörű lankás tájon. Mindezek mellett Csákányos-pusztán egy nagyon jó turistaházat is találunk.

 

Tavaszi virágok.
Tavaszi virágok.
Hóvirág.

 

Az erdő még csak ébredezik téli álmából, de az őszi avar között már itt-ott megmutatkozik a tavaszi zöld. A falu napfényes kiskertjeiben azonban bimbót bontanak a kikelet első hírnökei. Előbb- utóbb megérkezik az igazi tavasz, érdemes lesz felhúzni a túrabakancsot.

 

Buday Mária

A képek a szerző felvételei.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.