Nyitókép: Körkép.sk

 

Az ősz bár az elmúlás kissé szomorkás érzetét hozza magával, mégis a legcsodálatosabb természeti festő, amelyik a sárga, a barna, a zöld, a vörös ezerféle árnyalatával színpompás ruhába öltözteti a dús lombú növényvilágot, mielőtt az hosszú téli álmára tér.

 

Ha a jelenlegi változékony őszi időben akad néhány szelíd fényű nap, érdemes ilyenkor egy-két szabad órát magunknak szentelni, hogy testben-lélekben feltöltődhessünk a természet nyújtotta csodálatos színvarázsban.

 

 hirdetes_300x300  

Komáromban erre kiváló lehetőséget teremt az ártéri erdők övezete, hiszen folyókból, vizekből nincs hiány a város környezetében. Ezek közül az egyik legkönnyebben megközelíthető hely a Vág menti kerékpárút, amelyre a város több pontjáról is feljuthatunk. 

 

 

Ha a bicikliút hálózatának e szakaszát a Duna-rakpart felől közelítjük meg, akkor pár perc alatt közvetlenül a Vág–Duna torkolatnál találjuk magunkat, és a Vág folyó közúti hídja felé haladva már rajta is vagyunk a kívánt szakaszon.  

 

A két folyó torkolatánál érdemes körbenézni, mert a Duna és a Vág széles folyása, valamint kissé távolabb, a túloldalról átsejlő Gerecse hegyvonulata nagyon szép panorámát nyújt.

 

 


A széles folyammá egyesült víztükör lenyűgöző szépsége mellett a természet hatalmas erejét is szimbolizálja, szinte figyelmeztetően: bár az ember a birtokába veheti a legnagyobb vizeket is, de minden esetben alkalmazkodni kényszerül, tiszteletet kell tanúsítania. Erre figyelmeztet az itt látható keresztbe foglalt Mária-szobor is, valamint egy emlékkő, amelyet az 1965-ös hatalmas pusztító árvíz jeléül állítottak.

 

A folyóparti őszi táj persze így is gyönyörű, és csendes nyugalmába egy kis pezsdítő élményt vegyít, hogy a kerékpárút alagútként halad át előbb a Vág folyó közúti, majd pedig a vasúti hídja alatt, közvetlenül a folyó mellett.

 

 

A kerékpárút azonban nemcsak a két keréken száguldóknak jelent élményt, hiszen a város közelsége miatt nagyon népszerű a kocogók, a görkorisok, sőt a nordic walking (északi gyaloglás) művelői körében is. A gyalogolók részére több helyen a folyó mellett, vagy az ártéri erdő szélén kitaposott mezei ösvény is vezet.

 

Most, november elején még mindig átlag feletti maximumokat mutat a hőmérő higanyszála, így, aki csak teheti, helyesen dönt, ha nem sajnálja idejét az őszi kirándulásokra, hiszen a legpompásabb öltözékében csodálhatja meg a téli álmára készülő lomblevelű növényvilágot. Komárom vízpartjainak festői szépsége feltétlen felüdülést biztosít a természet rajongói számára. 

 


Buday Mária
A képek a szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.