Nyitókép: Fortepan/Wittner Lucia (1961)

 

Újabb komoly megbízást kapott Magyarországról az észak-komáromi hajógyár utódja, a  SAM Shipbuilding and Machinery vállalat. Ezúttal egy legendás magyar gőzhajót, a monarchia egyik emblematikus darabját, a „IV. Károly” replikáját fogják újjáépíteni. Ha elkészül, a 80 méter hosszú múzeum- és rendezvényhajó a budapesti Lánchíd pesti hídfőjéhez kerül majd, mint turistalátványosság.

 

A IV. Károly nevezetű gőzhajó a monarchia fényét szerette volna szimbolizálni. 1917-ben épült, és egy éven belül elkészült a párja, a „Zita” királyné nevezetű testvérhajó is. A közel 80 méter hosszú és 15 méter széles hajók Újpesten készültek, rendkívüli minőségükkel a korszak luxushajói lettek, alaposan kidolgozott belső terekkel.

 

Később meglehetősen kalandos sorsot járt be a két hajó. Nevezték őket Sasnak és Vércsének, Szent Istvánnak és Szent Imrének, a szocializmusban pedig Felszabadulásnak. Ők vitték körbe a Dunán a Szent Jobbot 1938-ban az Eucharisztikus Világkongresszuson. 1944-ben a németek elkötötték őket az egész magyar flottával együtt, majd a magyar legénység visszahozta őket 1947-ben. A hajó még 1945-ös kibocsátású 100 pengős hátuljára is felkerült.

 hirdetes_300x300  

 

Később a Zita királynét leselejtezték és újrahasznosították, azonban a IV. Károly tovább funkcionált mint turistahajó (1957-1976 között), majd hajóétterem lett belőle Budapesten, végül diszkóhajó Szegeden. Itt következett be a dicstelen vég. A hajó állapota 2000-re tejesen leromlott: a tápéi öbölbe szállították, ahol a felújítást várva végül menthetetlen állapotig romlott. Mostanra a vízből alig kiemelkedő roncs maradt csak belőle.

 

Ezt a hajót szeretné újjáépíttetni észak-komáromban a Magyarországi Vas megye egyik legismertebb vállalkozója, Kreinbacher József. Kreinbacher az ottani turizmus-vendéglátás meghatározó szakembere (elsősorban pezsgőjéről és somlói birtokáról, esetleg építési vállalkozásáról ismert). A tervek szerint az egykori luxushajót újra legyártatja, majd a Széchenyi tér tövében turisztikai látványosságként és rendezvényhajóként üzemelteti. „Komoly látványosság, egy 80 méter hosszú múzeum- és rendezvényhajó készül Budapestre, a Lánchíd pesti hídfőjéhez” – ismertette terveit Kreinbacher.

 

A vállalkozó projektcége, a Chain Bridge Experience Kft. 5 milliárd forintos támogatást kapott a Kisfaludy turisztikai programtól erre a projektre.  Nem ez az első komoly megrendelés, amelyet a komáromi hajógyár, a SAM Shipbuilding and Machinery kapott Magyarország felől. Tavaly ő készített el a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. számára két 45 méteres kompot és két 35 méter hosszú katamaránt.

 

Sziakomarom.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.