Nyitókép: ivanbagic felvétele/Pixabay

 

Horvátország turisztikai gyöngyszeme, Dubrovnik történelmi városa megpróbálja visszacsábítani a helyieket az óvárosba, akiket a magas lakóingatlanárak űzték el. A terv, amelyet a város a jövő hónapban készül benyújtani, a magánlakások és házak bérbeadására vonatkozó új engedélyek kiadásának tilalmát tartalmazza.

 

Dubrovnik, amely barokk templomairól, reneszánsz palotáiról és az Adriai-tenger sziklás partján fekvő látványos fekvéséről ismert, népszerű célpontja a tengerjáró hajóknak. A turisták tömegei azonban felhajtják a bérleti díjakat, így a helyiek már csak az óváros lakóingatlanainak 30 százalékát birtokolják.

 

Mato Frankovic polgármester arra panaszkodik, hogy a fiatalok azért mennek el, mert a bérleti díjak olyan drágák, hogy nem tudják megfizetni őket. Terve szerint azonban a városi tanács áprilisban elfogad egy rendeletet, amely megtiltja az új bérleti engedélyek kiadását az óvárosban és környékén. Frankovic szerint a lépés része a város azon kötelezettségvállalásának is, hogy megfeleljen az UNESCO szabályainak.

 hirdetes_300x300  

 

Dubrovnik városa már elkezdte felvásárolni a lakásokat, hogy azokat 10 évre fiatal családoknak kínálja. „Megvédjük a város történelmi alapjait, és lehetővé tesszük, hogy az emberek itt éljenek és időt töltsenek el” – mondta Frankovic.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!