Az Új Szóról

(…)

Nem szokványos dolog, hogy egy konkurens párt irányában pozitívan elkötelezett napilappal leüljek beszélgetni, vagyis egy olyan napilappal, amely elkötelezett az irányban, hogy mi ne jussunk be. De mivel monopolhelyzetben van az Új Szó, muszáj kivételt tennem. (…)

 

Úgy, ahogyan 1989 előtt az Új Szó a kommunista pártot nyomta, most a Most-Hidatsegíti. Ez elég világos.

 

 hirdetes_300x300  

Az őszinte beszéd híve vagyok. Nagyon sokan úgy látjuk a pártban, hogy az Új Szó elkötelezett a Híd mellett és azMKP-valszemben.Nem látom okát, hogy ezt ne mondjam ki.

 

A választásokról

 

Mindent megtettünk azért, hogy mobilizáljuk a választókat. Mind- össze két magyarokat érintő javaslat volt a parlament előtt: az egyik a kisebbségi kultúrára, a másik a vasúti kétnyelvűségre vonatkozott. Egyiketsem fogadta el a parlament. Ilyen sikertelen négy éve még nem volt a felvidéki magyarságnak.

 

Nem voltak támadások a magyarokkal szemben, de ez nem a parlamenti képviseletnek köszönhető, hanem annak, hogy Orbán és Fico több kérdésben kooperál, ezért a magyarkérdést mindketten félretették ebben a ciklusban. De éppen ezt a viszonylag nyugalmas időszakot abszolút nem sikerült kihasználniuk a parlamentben ülő magyar képviselőknek pozitív eredmények elérésére.

 

A magyar témákról és Orbánról

 

A magyar dolgok fejlődését Szlovákiában elsősorban Pozsonyban kell elérni, nem Magyarországon keresztül. Pozsonyban kell keresni a hibát, nem mi ültünk bent négy évig a parlamentben. (…)

 

Az nem gond, hogy a parlamentben ülő magyar képviselők most először nem tudták leállítani a támadásokat az iskolákkal szemben? Csak egyéves haladékot tudtak elérni, ami valójában csak a megszűnésre való felkészülésre elég.

 

(…)

 

Orbánon akarják számon kérni azt, amit a Most-Híd a parlamentben nem tud elérni?

 

Évekig azt írta az Új Szó, hogy Orbán ne szóljon bele, sőt azMKP se szóljon bele Magyarországon keresztül a hazai politikába. Most egyszeriben Orbán a hibás?

 

A kisiskolák megmentéséről

 

Magyarország segítő kezet nyújtott, a mi kérésünkre. Van megoldás, ezt a megoldást az Új Szó igyekszik mindenfajta jelzővel illetni. Ez a mi konkrét eredményünk lesz, ha Magyarország meg tudja menteni a kisiskolákat anélkül, hogy ebből nemzetközi botrány lenne. (…)

 

Folynak a tárgyalások, hogy az iskolák milyen pályázati rendszerben kaphatják meg a működésükhöz hiányzó összeget Magyarországról.

 

A választások utáni helyzetről

 

Kormányzati szerepre készülünk, a jelenlegi ellenzék széles együttműködését kell megteremteni. (…)

 

Ha mi bejutunk és a többi, 5 százalék környékén mozgó párt is bejut, akkor van esély a széles jobboldali koalícióra.

 

A Smerrel való együttműködésről

 

A Smerrel semmiképp nem kormányonánk. (…) Az itteni magyarság nem igényli azt, hogy Robert Fico tovább kormányozzon a mi segítségünkkel.

 

A migránstémáról

 

(…)Nem a migránskérdésre építettük a kampányt, de kiderült, hogy az embereket ez a téma jobban érdekli, mint ahogyan azt mi gondoltuk. Mindenhol telt ház volt. Nógrádit pedig csak a neoliberális körök tartják kétes hírűnek.

 

Az autonómiáról

 

(…) A népességfogyás megállítása csak úgy képzelhető el, hogyha az önkormányzatiságnak valamilyen válfaját sikerül Szlovákiában kivívni. Elmondom azt is, hogy a peremvidéknek a kulturális és az oktatási önkormányzatot, a tömbmagyarságnak pedig a területi önkormányzatot javasoljuk.

 

A kormányzati ambíciókról

 

A magyar pártnak klasszikusan a mezőgazdaságot szokták adni. Nyilván lesz poszt, amely nem lesz attraktív senki számára sem, ilyen például az egészségügy, mi sem vágyunk erre. A környezetvédelem is belefér a profilunkba. Mi a keresztellenőrzés visszaállítása mellett vagyunk, tehát államtitkári szinten ott szeretnénk lenni legalább az oktatásügyben, a kultúrában.

 

Vissza kívánjuk állítani a kisebbségekért felelős miniszterelnök-helyettesi posztot, és annak is volt értelme, hogy annak idején a külügyminisztériumban államtitkárként ott voltam. Magyarnak nyilván nem adják oda az oktatási tárcát.

 

A kisebbségi jogokról

 

Ez egy rendkívül fontos téma. Ez a 110 ezres fogyás ugyanis nagyon nagy. Ennek megfelelően néhány törvény kozmetikai módosítása nemváltoztat a folyamaton.Azt kell elérni, hogy a törvényhozás nyisson az önkormányzatiság felé. Olyan intézményi kereteket akarunk kialakítani, hogy a következő, 2021-es népszámláláson ne újabb, 50-60 ezres fogyással szembesüljünk. A cél ennek a folyamatnak a megállítása.

 

(…)

 

A cél az, hogy négy év alatt jelentőslépéseket tegyünk az asszimilációs folyamatok megállítására.

 

Miért az MKP?

 

Nagyon megfiatalodott és megújult a listánk. A parlamenti pártok a régi ismert arcokkal indulnak, nálunk az első 30-ban csak négy olyan embert találnak, aki már volt parlamenti képviselő. A többi 26 nem. Szükség van a felvidéki magyarságnak egy generáció- és szemléletváltásra.

 

Másodsorban: ahogy már elmondtam, az elmúlt négy év teljesen sikertelen volt. Semmilyen magyar javaslatot nem fogadott el a parlament. Ahhoz, hogy a magyar javaslatok sikeresek legyenek, az MKP-nak is ott kell lennie a parlamentben.

 

Harmadrészt: minden pártra fognak szlovákok is szavazni, az MKP-ra nem, mivel magyar pártként határozzuk meg magunkat. Ez objektív tény, hogy a szlovák szavazók számára ez nem vonzó név.

 

Ha úgy gondolják, hogy az elmúlt négy év sikertelensége miatt az MKP-nak is ott a helye a parlamentben, akkor a magyar szavazók most bejuttathatnak bennünket. Legyen bent több magyar képviselő, és ahogy Grendel Lajos is fogalmazott: legyen magyarul tanácskozó frakció a parlamentben, mert ennek szimbolikus jelentősége is van.

 

Berényi József: Új Szó interjú

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!