A közbeszerzések hatékonyabbá tétele és felgyorsítása a kötelező digitális adatfeldolgozás által, nagyobb rugalmasság, az adminisztrációs munka csökkentése és a kis- és középvállalkozások piacra lépésének megkönnyítése – ezek az új közbeszerzési törvény céljai.

A törvény több iránymutató európai újdonságot átemel a szlovák jogrendbe. A 2006 óta érvénybe lévő régi jogszabályt váltó új törvényt ma szavazta meg a parlament, áprilistól lép érvénybe.

Új koncepció

A törvény az innovációs termék, szolgáltatás vagy építési munkák elősegítését célozza. További újítás szabályozza az érdekütközéseket, a különböző országokbeli érdekeltségek közös közbeszerzését, a szerződéstől való elállás lehetséges törvényi okait, valamint új koncepciót vezet be a függelékek lezárását, illetve az ideiglenes kimutatásokat illetően, az egységes európai dokumentálás jegyében. Ez utóbbi célja az adminisztráció egyszerűsítése.

Könnyebb hozzáférés a kis- és középvállalkozásoknak

Az elektronikus kommunikáció egyszerűsíti, hatékonyabbá és átláthatóbbá teszi a közbeszerzés folyamatát. A 30 hónapos átmeneti időszakot követően az eljárás minden szakaszában teljes elektronikus adminisztrációt kell alkalmazni, a követelmények meghatározásától az ajánlattételekig. Az új szabályozás megkönnyíti a megrendelések szétbontását kisebb részekre, ezzel lehetőséget nyitva a kisebb cégek előtt a részvételre. Szintén számukra jelent könnyítést, hogy megváltoznak a közös pályázás feltételei is.

 hirdetes_300x300  

A védelem és a biztonság terén történő közbeszerzések esetében ezentúl a kiírónak jogában áll feltételeket és elvárásokat támasztani bizonyos részek titkos kezelésére, amit a pályázónak kötelessége teljesíteni.

(aktuality.sk; kép: teraz.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!