Január 1-jével Moszkva embargót hirdet az ukrán élelmiszerekre is, jelentette be  Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter szerdán a Rossija 24 csatorna műsorában. Mivel Kijev csatlakozott az Oroszországgal szembeni e gazdasági és pénzügyi szankciókhoz, ezért az orosz kormány úgy döntött, hogy „önvédelemből” tilos lesz behozni az országba 2016-tól az ukrán termékeket.

Uljukajev hangsúlyozta, Ukrajnára is pont ugyanazok a szabályok fognak vonatkozni, mint az Európa Unió országaira: vagyis tilos a szarvasmarha, a disznó és baromfi húsok behozatala, a szárított és füstölt húsé, a tejtermékeké, a halak, zöldségek, gyümölcsök, diófélék behozatala.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök már ki is számolta: az ország jövőre 600 millió dollárt veszíthet azon, ha Oroszország valóban életbe lépteti az ukrán termékek bevitelére tervezett embargót. Egyúttal a miniszterelnök elmondta, hogy számításai szerint sikerült harmadára csökkenteni Ukrajna függőségét az orosz piactól, s a kiesést röid időn belül pótolja az EU-val folytatott kereskedelem

Az élelmiszerembargót Moszkva eredetileg 2014 augusztusában hirdette ki egy évre, majd idén augusztusban meghosszabbította, sőt kiszélesítette azon országok listáját, amelyekre vonatkozik. Ukrajna esetében az embargót elnapolták addig, míg érvénybe nem lép az Európai Unióval kötött társulási szerződés (előreláthatólag január elsejétől).

(ITAR-TASZSZ)

 hirdetes_300x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!