Nem szűnik a jövés-menés a pártok körül, ahogy közeledik a parlamenti választás. A jobboldali szlovák pártok – a KDH, az SDKÚ, a Sieť, az OĽaNO és a melléjük felsorakozó Most-Híd – táborában folyamatos az átrendeződés.

Miroslav Kadúc, az OĽaNO parlamenti képviselője kilépett a frakcióból, és függetlenként tevékenykedik tovább – jelezte ma Peter Pellegrini, a parlament elnöke. A folyosóhíradó szerint Kadúc a jelenleg parlamenten kívüli, de márciustól várhatóan házon belül tevékenykedő Sieť-hez csatlakozik. Ma egyúttal csatlakozott az OĽaNO frakciójához Daniel Lipšic, aki eddig független képviselő volt, miközben a parlamenten kívüli NOVA mozgalom elnöke.

Kadúc az első parlamenti mandátumát tölti, az OĽaNO tizenhat képviselőjének egyike volt. A párt frakciója viszont folyamatosan csökkent, előbb Alojz Hlina ment át a KDH-ba, továbbá Mária Ritomská és Mikuláš Huba függetlenként folytatta.

A Most-Híd is gyűjti az embereket. A migránsválság közepette a legtöbb párt elutasítja a bevándorlást, míg Bugár Béla pártja támogatja, és egy migránsjogi aktivistával, Martin Dubécivel erősíthet a tavaszi választásra. Dubéci volt Radoslav Procházka kampányfőnöke az elnökválasztás során, most pedig a Sieť-et hagyta ott, éppen a párt migránsokat elutasító álláspontja miatt.

A Most-Híd még szeptemberben üdvözölte a bevándorlás kapcsán fellendülő civil kezdeményezéseket, miközben a Sieť támogatta a kormány politikáját a befogadási kvóták elutasítását illetően. Dubécin kívül a Jana Dubovcová ombudsman irodájában dolgozó alkotmányjogi szakértő, Peter Kresák is a vegyespártba tart.

Egyikük sem kerül a lista elejére, de az első ötödében kapnak helyet, így van esélyük a parlamenti mandátumra. A végleges listáról a párt országos tanácsa dönt szombaton, de az már tudható, hogy Bugár Béla és az ugyancsak ciklus közben érkezett Lucia Žitňanská foglalja majd el az első két helyet. A TASR értesülése szerint a volt SDKÚ-s Tomáš Galbavý is a Most-Híd listáján szerepel majd, akárcsak Garamszentkereszt polgármestere, Peter Antal, Rimaszécs polgármestere, Štefan Vavrek, valamint a párt nőszervezetének vezetője, Sárközy Irén.

 hirdetes_300x300  

(teraz.sk, dennikn.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!