Recep Tayyip Erdoğan török elnök találkozóra hívta Vlagyimir Putyin orosz elnököt hétfőre Párizsban, az aznap kezdődő klímakonferencián. A török elnök reméli, hogy lenyugtathatók a lelőtt orosz repülőgép kapcsán felkorbácsolt indulatok.

A Kreml bejelentése szerint a török elnök ma kérte a találkozót. Ez lesz az első alkalom, hogy a két ország vezetői egy országban tartózkodnak azóta, hogy a törökök lelőttek egy orosz bombázót a szír határon. Az incidensben az egyik pilóta meghalt, és Oroszország kemény szavakkal, valamint az energiaügyi és kereskedelmi kapcsolatok fenyegetésével válaszolt.

Az elnökök a november 30-án kezdődő klímakonferenciára utaznak Párizsba. A megbeszélést nehezíti, hogy az álláspontok nem közeledtek, a törökök változatlanul állítják, hogy az orosz pilóták figyelmen kívül hagyták a légtér megsértésére vonatkozó török figyelmeztetést. Egy tegnap nyilvánosságra hozott elemzés szerint az orosz rádióberendezés lehet a hibás azért, hogy a repülőgép nem érzékelte a figyelmeztetést.

A jelentés szerint a rádióberendezésből hiányzott egy olyan, nem kötelező alkatrész, amely képes venni az ultrarövid hullámú vészjelzéseket. A törökök váltig állítják, hogy tízszer figyelmeztették az orosz gépet a légterük öt percen belüli elhagyására, míg a túlélő orosz pilóta szerint semmiféle vészjelzést nem kaptak.

A Kreml egyelőre nem tudatta, hogy Putyin elfogadja-e Erdoğan ajánlatát.

(cnbc.com)

 hirdetes_300x300  

FRISSÍTÉS!!!

Putyin egyelőre nem reagált Erdoğan tárgyalási kezdeményezésére, mivel Moszkva nem látja Ankara részéről az igyekezetet arra, hogy mentséget hozzon fel az orosz repülőgép lelövésére – közölte az orosz elnök külpolitikai tanácsadója, Dmitrij Usakov. A török elnök telefonon is próbálta utolérni orosz kollégáját még kedden, az incidens napján, sikertelenül.

Erdoğan még korábban kijelentette, hogy Törökország nem kér bocsánatot az incidensért. Szerinte ezt azoknak kéne megtenniük, akik megsértették a török légteret. Hozzátette, hogy a török katonák csak a feladatukat teljesítették, amibe az is beletartozik, hogy reagálniuk kell a határsértésekre.

A Kreml szóvivője megerősítette, hogy Putyint értesítették Erdoğan telefonhívásairól, a találkozási kérelmét pedig még a mai nap folyamán tolmácsolják felé. Azt is közölte, hogy Putyin Párizsban találkozik Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, akivel a szíriai háborúról és az izraeli-palesztin konfliktusról tárgyal majd, Angela Merkellel folytatandó találkozóján pedig Szíria és Ukrajna lesz a fő téma.

(aktuality.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!