Tovább zsugorodik a görög gazdaság, miközben az ország brutális kényszerpályát vállal be a pénzügyi segélyekért.

Új intézkedésekben egyezett meg Görögország a nemzetközi hitelezőivel, amelyeket jövő hónaptól kell elkezdenie érvényesíteni, hogy megkapja a harmadik pénzügyi segélycsomag első részletét. Athén már törvénybe iktatta az első reformokat azért, hogy megkaphassa az eurózónától érkezendő, idén nyáron jóváhagyott, 86 milliárd eurós segély első 25 milliárdját.

Az eurózóna csoport csütörtökön újabb tizenhárom olyan intézkedést terjesztett a görög kormány elé, amelyeket keresztül kell vinnie december 11-ig – írja a Kethimerini c. újság. Görögországnak többek közt fel kell állítania egy független főtitkárságot az állami bevételek kezelésére, privatizálnia kell az energiaszektort, vagy alternatív tervet kell kidolgoznia a versenyképesség javítására, és fel kell állítania egy illetékes szervet az új privatizációs alap előkészítésére.

Alexisz Ciprasz baloldali kormányának következő nagy próbatétele az átfogó nyugdíjreform lesz, amelyet ugyancsak decemberre ígért Athén. Ciprasznak az ellenzék támogatását is keresnie kell ehhez, mert időközben a kormánytöbbség időközben három főnyire olvadt a görög parlamentben.

Ugyancsak rossz hír a görögök számára, hogy a bruttó hazai termékük 0,9 %-kal csökkent az idei harmadik negyedévben, ami a legnagyobb visszaesést jelenti 2013 óta.

(reuters.com, dennikn.sk; kép: ibtimes.co.uk)

 hirdetes_300x300  

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!