Az Irakból érkező 150 keresztény menekültet jövő héten szállásolják el a Nyitrai kerület több településén, Nyitrát is beleértve, önkéntesek és az egyház fog gondoskodni róluk.

 

Asszíriából, tehát az észak-iraki Moszul környékéről jönnek, amely területet jelenleg az Iszlám Állam terrorszervezet tartja megszállás alatt. A menekültek betelepítését várhatóan délután jelenti be Robert Kaliňák belügyminiszter.

 

Vicsápapáti (Výčapy – Opatovce) község polgármestere azt mondja: „nélkülünk döntöttek rólunk”, és a feszültség növekedésétől tart. A községben különbözőek a vélemények az ügyről, valakik attól félnek, hogy a gyerekek kijelentkeznek az iskolából, vagy abbahagyják a templomba járást. Ide 12 menekültet telepítenek, továbbá Nagysurányba 10, Üzbégre (Zbehov) 10, Nyitrára 47, Feketekelecsénybe (Čierne Kľačany) 5, Nyitraújlakra (Veľké Zálužie) 12, Nyitragerencsérre (Nitrianske Hrnčiarovce) 12, Aranyosmarótra 26, Assakürtre (Nové Sady) 4, Nyitrakörtvélyesre (Hrušovany) 10, Szomorlovásziba (Koniarovce) pedig 8 ember érkezik.

 

 hirdetes_300x300  

A Nový čas szerint az áttelepülőket előbb a homonnai menekültszállásra viszik, ahol átesnek az adminisztrációs kötelezettségeken és az orvosi kivizsgáláson, ami valószínűleg gyorsított eljárásban folyik majd le.

(dennikn.sk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!