Lőrinc
  • HUF: 346.28
  • USD: 1.18
  • 22 °C
  • 32 °C

Megkezdődött a párizsi klímacsúcs

Megkezdődött az ENSZ 21. klímakonferenciája a Párizs környéki Le Bourget városban, amelyen a részt vevő 195 ország célja, hogy történelmi jelentőségű globális klímavédelmi egyezményt hozzon tető alá.

A december 11-ig tartó találkozó célja, hogy a világ országai most először globális klímavédelmi egyezményt írjanak alá annak érdekében, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 °C fokban maximálják az iparosodás előtti mértékhez képest. Az országok önkéntes felajánlásokat tesznek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, és emellett a megállapodás általános és kötelező érvényű keretet teremt a következő 20-30 évre, felváltva a 2020-ban lejáró kiotói egyezményt.

 

Hirdetés(x)

A nyitónapon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és a vendéglátó Francois Hollande francia államfő mellett 150 ország állam- vagy kormányfője van jelen, köztük Barack Obama amerikai, Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Angela Merkel német kancellár. Áder János magyar köztársasági elnök is részt vesz és felszólal a nyitónapon. „A világ két szörnyű fenyegetettséggel néz szembe, a terrorizmussal és a klímaváltozással” – mondta Manuel Pulgar-Vidal perui környezetvédelmi miniszter, a 2014-es limai klímakonferencia elnöke, mielőtt átadta az elnökséget Laurent Fabius francia külügyminiszternek.

 

A Föld jövője dől el a párizsi klímacsúcson – jelentette ki megnyitó beszédében Francois Hollande francia államfő. Arra kérte a nyitónapon megjelent mintegy 150 állam- és kormányfőt, hogy ne okozzanak csalódást a rendezvény által keltett hatalmas remények után. A francia köztársasági elnök történelminek nevezte a konferenciát és arra szólított fel, hogy a készülő globális klímavédelmi egyezmény „egyetemes és kötelező érvényű legyen”. „A legnagyobb kihívás, hogy a versenyalapú globalizációról áttérjünk az együttműködésen alapuló globalizációra. Az Észak és Dél, az ember és a természet közötti partnerségre. Párizs ehhez nyújt kivételes alkalmat” – fogalmazott a francia elnök.

 

A Párizstól északra található Le Bourget kisváros repülőterénél kialakított pavilonvárosban december 11-ig tart a rendezvény, amelyen 40 ezren, köztük 3 ezer újságíró vesz részt. A helyszínt mintegy 2800 rendőr és katona biztosítja. Az államfők plenáris ülése egyperces megemlékezéssel kezdődött a november 13-i párizsi merényletek 130 áldozatára. Vasárnap több állam- és kormányfő felkereste a támadások valamelyik helyszínét. Barack Obama amerikai elnök a Bataclan koncertterem előtt hajtott főt, hasonlóan Michelle Bachelet chilei elnökhöz és Abe Sindzo japán miniszterelnökhöz.

(MTI; kép: independent.co.uk)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket