A Szlovákia Sajtótanácsa úgy döntött, hogy a Kormányhivatal megsértette a sajtószabadságot, amikor a SME és a Denník N újságíróinak korlátozta az információkhoz való szabad hozzáférését.

 

Olga Janíková, a Sajtótanács titkára sajtóközleményben közölte, a szervezet komoly aggodalmát fejezi ki a Kormányhivatal eljárása miatt.

 

A két napilap még áprilisban nyújtott be közös panaszt a Sajtótanácshoz, azzal az indokkal, hogy a miniszterelnök megtagadja a lapok munkatársainak az információkhoz való szabad hozzáférési jogát.

 

 hirdetes_300x300  

Ez az embargó már egy éve tart. A Sajtótanács a kérvényt áttanulmányozta, és megállapította, hogy a szerkesztők olyan kérdéseket tettek fel a miniszterelnöknek és a kormányhivatalnak, melyekről a kormánynak joga és kötelessége tájékoztatni a nyilvánosságot. „A kormány korlátozta a sajtószabadságot, azzal, hogy korlátozta az újságírók szabad hozzáférést az információkhoz „ – írja a Sajtótanács a közleményben.
A kormány az elutasítás okait azzal magyarázta, hogy a SME újságírói, akik később a Denník N-be távoztak valótlan információkat állítottak róluk, és elutasították a helyreigazítást.

 

A Sajtótanács szerint ne lehet önhatalmúlag kiválogatni, személyes antipátia alapján, hogy kivel kommunikál és kivel nem a Kormányhivatal. „A Kormányhivatal a saját szempontjait a közösség szempontjai fölé helyezte, hibát követett el, érvei nem felelnek meg.” – zárul a Sajtótanács közleménye.

 

Kérdéses, mi lesz erre Robert Fico válasza.

(sme.sk)

Kommentárunkat a témában itt olvashatjátok.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!