December 11-én volt egy éve, hogy Ivo Nesrovnal főpolgármester funkció lépett. Senki nem várta, hogy egy év alatt teljesíti az egész választási programját, de biztosan több ember csalódott a teljesítményétől, mint amennyire ő számított. (…)

 

Pozsony önkormányzatának kulcsfontosságú problémája a költségvetés. Nesrovnal polgármesternek szerencséje volt abban, hogy erre a választási időszakra több pénz jut, mint amennyi nekünk állt rendelkezésre 2010-2014 között. (…) Négy év alatt 65 millió euróval több jut a kasszába a korábbi választási időszakhoz képest. (…)

 

Sikerült az államtól 7,5 millió euró kölcsönt kapni, de még nincs semmilyen ígéret arra nézve, hogy megváltozna a főváros finanszírozásának menete. Javasolta az ingatlanadó megemelését 100 százalékkal, anélkül, hogy elmagyarázta volna az embereknek, mit kapnak ezért cserébe a fővárostól.

 

 hirdetes_300x300  

Arrogánsan lepattintotta őket azzal, hogy ez csak havi egy kávé. Majd mivel a városrészek nem értettek egyet vele, a javaslatát visszavonta. 2015-ben nem csökkentette a város eladósodottságát, és az elfogadott költségvetés szerint 2016-ban sem fogja. (…)

 

A választások előtt azt állította, hogy a pártok egyet értettek abban, hogy megszűnik a városi vállalatokban a politikai befolyás. Helyettük a főpolgármester a saját jelöltjeit szerette volna benyomni helyettük. Tanácsadója azzal az ajánlattal kereste meg a képviselőket, hogy saját jelölteket javasolhatnak.

 

Hrčka képviselő ismert felvétele arról tanúskodik, hogy ilyen misszió létezett. Ami igazán mellbe vágott, Kolek polgármester-helyettes kijelentése volt, aki a képviselő testület ülésén lemondott a funkciójáról azzal, hogy ő ilyen eljárásokkal nem tud egyet érteni. Elismerte, hogy a tanácsadó őt is megkereste, és neki is helyeket kínált. Miután elutasította azzal, hogy őt ez nem érdekli, a tanácsadó azt mondta, mindenkivel megegyeznek, csak nullák kérdése.(…)

A választások előtt energikusan hangoztatta a főállomás megoldásának kérdését: fel kell mondani a szerződést a befektetővel és új pályázatot kell kiírni, illetve hogyan kellene az állomás előtti térnek kinéznie.

 

A választások után megváltozott a véleménye. Már nem akarja felmondani a szerződést, csak rendbe rakta az állomás előtto környékét, és vár 2016 végére, amikor lejár a szerződés. Hasonló hátraarcot csinált a PKO esetében is. (…)

 

A választások után 180 fokot fordult, és azt javasolta a képviselőknek, hogy adják el a PKO épületét egy euróért- Tehát bontásra ítélte és lemondott arról, hogy befolyása lehessen arra, mi fog állni a PKO helyén. Ez a város pozíciójának feladása, a PKO megmentésének a feladása, amiért négy évig képviselőként harcolt. Ez az egész választási programjának a feladása is. A képviselők megszavazták neki.

 

A főpolgármester első évére esik az integrált közlekedési rendszer harmadik szakaszának elfuserált beindítása. A Pozsonyi Integrált Közlekedési Rendszer szakemberei azt javasolták, az egészségkárosodottak 100 százalékos kedvezményét csökkentsék 50-re, és vezessék be az ún. SeniorPass-t a 70 év felettiek ingyenes utazásához. Nesrovnal főpolgármester Frešo megyeelnökkel elfeledkeztek a saját választóikról és ráhagyták a saját képviselőikre, hogy ezt a tervezetet megszavazzák. (…)

 

Pozitív eredménynek tartom az Öreg híd befejezését. Mondjuk, kissé ront az összképen, hogy az a személy, akié a legnagyobb érdem e tekintetben, Pozsony fő közlekedési mérnöke, Kratochvílová pontosan az építkezés befejezése előtt lett kidobva, magyarázat nélkül. Szintén magyarázat nélkül kellett távozni a városi hivatalból a dolgozók egyharmadának, több mint 170 embernek.

 

Nesrovnal főpolgármester eddig nagy csalódás. Megnyerte a választásokat, de a választási programját nem teljesíti. Aszerint, amit csinál, és ahogy viselkedik, erről csak maga tehet.

 

Milan Ftáčnik: milanftacnik.blog.sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!