Ismert az autógyár  fizetési listája.  A Pénzügyminisztérium által közétett információk szerint a Jaguar Land Rover 2016 és 2018 között 1 225 eurós átlagos bruttóbérrel számol a dolgozói számára, 2019-ben további emeléseket tervez.

 

Ezzel a Jaguar Land Rover lesz a legbőkezűbb autógyár Szlovákiában a régióban jellemző bérek alapján. Nyitra megyében a bruttó átlagbér értéke ma 865 euró, az autógyár ettől 42 százalékkal kínál magasabb fizetést.

 

A KIA autógyár a Zsolna megyei átlagbéreket ennél kisebb mértékben, 38 százalékkal múlja felül. Szlovákiában az abszolút csúcstartó egyébként a Volkswagen, ahol a bruttó átlagkereset 1750 euró, de tekintettel a főváros életkörülményeire, ő 37 %-kal nyújt többet az átlagkeresetnél.

 hirdetes_810x300  

 

A nagyszombati PSA alkalmazottai keresik  a legkevesebbet az autógyárak közül, 1100 eurós bruttó fizetéssel. A tudósítás arra nem tér ki, hogy a magasabb bérek hogyan oszlanak meg a gyár alkalmazottjai között.

 

Több mint 1400 új alkalmazott

 

Az új autógyár közvetlenül 1400 alkalmazottnak ad majd munkát, amit a tervek szerint idővel 3000-re bővítenek. A kormány szerint a beruházás a kapcsolódó iparágakra is pozitívan hat majd, ezért összesen 15 ezer új munkahely létrehozását kötik a Jaguar Land Rover-hez. A Pénzügyminisztérium mellett működő Pénzügypolitikai Intézet elemzése szerint a magasabb átlagbér jó hatással lehet a többi iparágban dolgozó foglalkoztatott bérére is a régión belül.

 

Emlékeztetőül, a Jaguar Land Rover összesen mintegy 1,4 milliárd euró értékben ruház be szlovákiai gyárába, amelyhez a szlovák kormánytól 129 millió euró támogatást kapott, ez létrehozott munkahelyenként 92 ezer eurót jelent, ami a fentiek értelmében 1400 dolgozó 56 havi bérére lenne elegendő. Az üzem egyelőre két magasabb kategóriás SUV-modell gyártását tervezi elindítani két lépcsőben, 2018 szeptemberében és 2019 júniusában.

 

Pravda.sk, HNonline.sk, Körkép.sk

Nyitókép: bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!