Keményebb hangnem az európai diplomáciában.

 

Szokatlan az európai politikai kultúrában, sőt, úgy kellene keresni, mint a tűt a szalmakazalban, hogy egy politikus kijelentése miatt egyszerre két országban is behívatták raportra a külügyminisztériumba a magyar nagykövetet. Két Európa Uniós tagország egy harmadik tagország nagyköveteit!

 

Sőt, az EU-n belül egy még szorosabb szövetségben, a V4-ekben robbant ki a vita, a bekéretéses magyarázatkérés, ami a diplomácia nyelvén az erős nemtetszés-nyilvánítást jelenti.  A hagyományosan működő diplomáciában egyáltalán nem szabad elbagatellizálni egy nagykövet behívását, mivel annak komoly, figyelmeztető jellegű jelentősége van.

 

 hirdetes_810x300  

Higgadt párbeszéd, kapkodó diplomácia

 

Míg az elmúlt évtizedekben inkább a higgadtság volt jellemző az európai országok közötti párbeszédre, a világ mostani változásával a diplomácia is kapkodóbb és kevésbé átgondolt lett. Emlékezzünk csak vissza, hogy a nyár folyamán szinte egymásnak adták a kilincset a Bem téren a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületében az osztrák, román, svéd, francia nagykövetek. Mindez bizonyítandó, hogy egész Európára jellemzőbb lett a keményebb hangnem, a menekültáradat felébresztette konzervatív álmából a vén Európát.

 

Brüsszel, 2012. október 18. Petr Necas cseh, Orbán Viktor magyar, Donald Tusk lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) csoportképen áll a visegrádi négyek megbeszélése elõtt, az európai uniós tagországok állam- és kormányfõinek brüsszeli találkozóján 2012. október 18-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

 

A nagykövetek egyre gyakoribb berendelése tökéletes eszköz arra, hogy a közvélemény is értesüljön a minisztériumok véleményéről, cselekvőkészségéről.

 

Miért kellett a Beneš-dekrétumot megerősíteni a szlovák parlamentben?

 

A kollektív bűnösség továbbra is érvényes

 

A cseh és szlovák külügyben Kövér László magyar házelnöknek a Právo cseh napilapnak adott interjúja verte ki a biztosítékot, amelyben többek között elhangzott az a vélemény, hogy sem Szlovákiát, sem Csehországot nem lett volna szabad felvenni az EU-tagok közé, míg jogrendjükben olyan törvény (Benes-dekrétum) van érvényben, amely a kollektív bűnösség elvén alapul.

 

Ez a törvény Szlovákiában elsősorban az itt élő magyarok számára megalázó, és a kisebbségi lét számos egyéb negatív hatása mellett a kollektív bűntudat érzését is keltheti. Sokan gondolják úgy, hogy teljesen felesleges foglalkozni a dekrétummal, mivel az Európai Unióban és a 21. században elképzelhetetlen, hogy egy tagország a dekrétumban foglaltak szerint bánjon el más nemzetiségű polgáraival, és kollektív büntetés alá vonja őket.

 

Ha meg elképzelhetetlen, akkor mi szükség van arra, hogy továbbra is érvényesek legyenek a dekrétumok a szlovák és cseh jogrendben. Akkor mi szükség volt arra 2007-ben, hogy a szlovák parlament megerősítse, és határozatot fogadjon el a Benes-dekrétumok sérthetetlenségéről?

 

Tisztázni kell a sérelmeket

 

Sokan gondolják úgy, hogy kár volt megzavarnia a Kövér kijelentésnek a V4-ek ígéretesen kibontakozó együttműködését. Ahhoz, hogy zavartalanul tudjunk együttgondolkodni Európa közepén, tisztázni kell a sérelmeket, és el kell távolítani a tüskéket, akár jelképes módon egy közös parlamenti határozat formájában!

 

6lsWIvC1ndPOCG8As
Kövér László. (Fotó: MTI)

Mit tesz ilyenkor az MKP és a Most-Híd?

 

Mivel a benesi dekrétumok negatív hatása elsősorban a szlovákiai magyarokat érinti, természetes elvárás, hogy az érdekeinket képviselő pártok elmondják véleményüket, nyilatkozatban reagáljanak a Kövér László kijelentésre valamint a cseh és szlovák kormány diplomáciai lépésére, illetve tényszerűen felsorolják, hogy történetük során milyen politikai lépéseket tettek a dekrétum eltörlésének kikényszerítése érdekében.

 

Tudtommal ilyen jellegű politikai nyilatkozatot eddig még nem tettek!

 

 Száraz Dénes

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!