Minden normálisan működő demokráciában a kormányfő vagy a miniszter abban a pillanatban leváltja szóvivőjét, ha az nyilvánosan, munkaköri teendőit végezve hibázik, és ezzel megsért egy állampolgárt.

 

Andrea Dobiásová, a belügyminisztérium szóvivője, miután kérdőre vonták, miért tartja furcsa, egzotikus névnek Bálintot, Bendegúzt, Boglárkát, Virágot, azt mondta, hogy

 

” Sajnálom, ha ezzel felháborítottam a magyarul beszélő szlovákokat.”

 

Szóval mi csak magyarul beszélő szlovákok vagyunk! Ennél nagyobb sértés nem is létezhet! Ilyet még Meciar se mondott, sőt Slota is csak illuminált állapotban merészelte! Dobiásová viszont nem egy állampolgárt, hanem majdnem félmillió szlovákiai magyar nemzetiségű állampolgárt sértett meg, és még mindig a helyén van! Kalinák úr, tegye a kötelességét!

 

 hirdetes_810x300  

Mert ugye vannak magyarok és szlovákok, léteznek magyar és szlovák állampolgárok (vagy együtt mindkettő), de a szlovákul beszélő magyarok, illetve a magyarul beszélő szlovákok terminológiát a hovatartozás megjelölését illetően a hivatalos nyelvhasználat nem ismer. Ha látok az utcán angolul beszélő szlovákokat, nem az jut az eszembe, hogy nekik saját kultúrájuk, történelmük van ebben az országban, hanem az, hogy ezek a polgártársaim milyen jól elsajátították az angol nyelvet.

 

Andrea Dobiášová belügyi szóvívő felelős munkakörben dolgozik egyelőre. Évekig tartó iskolai tanulmányai során biztosan voltak történelem órai is, melyek szakmai színvonala viszont a kijelentése alapján erősen megkérdőjelezhető. A minisztérium szócsöveként a miniszter úr mindenkori véleményét tolmácsolja.

 

Távol áll tőlem a feltételezés, hogy Kaliňák miniszter úr is hasonló módon, magyarul beszélő szlovákokként kategorizálna minket. Annál inkább se, mivel a belügyminisztérium az emberek közbiztonságának, nyugalmának megőrzéséért felelős, illetve szigorúan fel kell lépnie a lázítás, a diszkrimináció, a faji és nemzetiségi hátrányos megkülönböztetés minden létező formája ellen.

 

Most az a helyzet, hogy Andrea Dobiásová okosabbat csinált volna, ha semmit se szól, nem kér elnézést a Bálint, Boglárka stb. nevek egzotikusnak nyilvánításáért. Mert most már nem az „egzotikus Boglárkával” hanem azzal háborította fel leginkább a szlovákiai magyarokat, hogy magyarul beszélő szlovákokként titulálta őket. De már ne kérjen többször elnézést, mert még jobban belebonyolódik, és legközelebb a szülőföldünket is megkérdőjelezi…

 

Száraz Dénes

 

Nyitókép: nava.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!