Az egyház továbbra is megmarad jelenlegi formájában?

 

A világ megváltozott a múlt század szörnyű és véres háborúiban. Én magam is megéltem és saját bőrömön tapasztaltam a totalitárius rendszert, és én nem szeretnék többé olyan praktikákkal találkozni. Ha az egyház fenn akar maradni, változnia kell.

 

Mi a legfőbb probléma?

 

 hirdetes_300x300  

A hagyomány és az új irány közötti konfliktus. A katolikus egyház hű akar maradni a hagyományokhoz, kérkedik is vele. A kormányzás módját is megtartaná, ahol egyetlen embernek van hatalma és csak egy ember parancsol. Az ő számára a többiek csak akkor jók, ha tartják a szájukat.

 

Jobbra fordulhat a helyzet?

 

(…) A tradíciót, amit oly nagyon őriznek Rómában, meg kell változtatni. Az egykori milánói kardinális, Carl Martini egyszer azt mondta, hogy a jelenlegi egyház kétszáz évvel le van maradva a társadalom nagy részétől.

 

Hogyan értékeli Bezák fellépését?

 

Örülök, hogy végre valaki kiállt. (…) Elindított egy vitát, és egész Szlovákia a katolikus egyházról beszél. Ilyen még nem történt. (…)

 

Hogyan végződhet a katolikus egyház és Bezák közti konfliktus?

 

(…) A fiatalabb mindig érvényesíti akaratát, még ha számunkra az ő megoldása abszurdnak is tűnik. Ez az isteni körforgás, és ez ellen nincs mit tenni. (…)

 

 

Pluska.sk, Anton Srholec: Kňaz Srholec prehovoril o Bezákovi a praktikách v cirkvi

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!