Nyitókép forrása: venezuelaanalisys.com

 

Kikötőlezárásokkal próbálja megakadályozni Venezuela kormánya, hogy az országba jussanak a nemzetközi segélyszállítmányok. A súlyos gazdasági válságba süllyedő dél-amerikai országból eddig milliók vándoroltak el. Venezuelában szó szerint nincs mit enni, nincsenek alapvető gyógyszerek sem, miközben a Nicolas Maduro elnök szerint országának nincs szükséges humanitárius segélyekre.

 

A Maduro-rezsim a határra és a kikötőkhöz vezényelte a katonaságot az „esetleges határsértések” megakadályozása érdekében. A fegyveres erők lezárták az ország tengeri határát is a Holland Antillákkal, így sem hajók, sem repülők nem érkezhetnek az országba Aruba, Bonaire vagy Curacao szigeteiről.

 

 hirdetes_300x300  

Maduro és politikai ellenfele, a környező országok, valamint az USA által ideiglenes elnökként elismert Juan Guaidó ellenzéki vezető közti harc új frontjává épp a segélyszállítmányok kérdése vált. A szomszédos Brazília kormánya kedden jelentette be, hogy Guaidó kérésére az USA-val közösen humanitárius segélyszállítmányokat szállít a Venezuelával közös határra. Sokan arra számítanak, hogy a segélyre szoruló civileket a venezuelai katonaság fel fogja tartóztatni.

 

Az MTI jelentése szerint bizonyos helyeken a gyógyszer- és élelmiszerszállítmányokat az észak-brazíliai Boa Vista városától „venezuelai sofőrök által vezetett venezuelai autókkal” szállítják majd át a határon. Guaidó elmondása szerint több mint 700 ezer önkéntes jelentkezett a segélyek szétosztására.

 

Az NBCnews.com beszámolója szerint hivatalosan legalább 43 halálos áldozata van eddig a venezuelai kormányellenes tüntetések új hulláma elleni hatósági fellépéseknek. Fegyveres, maszkos ügynökök támadják és félemlítik meg otthonaikban az ellenzéki politikusokat és civileket illetve családjaikat.

 

A halálesetek nagy részéért a venezuelai Nemzeti Rendőri Akciócsoport tagjai felelősek. A rendőrség elit tagjaiból létrehozott egység szervezetten lép fel a városok gettóiban élő, kormány ellen elégedetlenkedő fiatalok ellen. A Guaidó fellépése óta eltelt időszakban a Maduro-rezsim 700 politikai kritikusát tartóztatták le.

 

A 2017-es kormányellenes megmozdulásokon legkevesebb 120 ember vesztette életét, és ezek csak a hivatalosan megerősített adatok. Maduro „elitegységei” Guaidó megjelenése óta már nem csak a demonstrációk helyszínén, hanem a nyomornegyedekben is „razziáznak”. Egy hét alatt nyolc fiatalembert gyilkoltak meg éjszaka az ilyen intézkedések keretében.

 

Az egyik fiút azért lőtték le a katonák, mert a twitteren közzétett egy videót, amelyen Maduro elleni tiltakozásul egy venezuelai zászlóval szaladt végig Caracas utcáin. Két nappal később a halálosztag otthonában támadt rá.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!