Nyitókép forrása: Körkép.sk

 

frissítve 19:22-kor

 

Egy március 27-én elfogadott törvénymódosításnak köszönhetően ezentúl bírságolhatják a magyar himnusz eléneklését azokon a sporteseményeken, de akár március 15-i, vagy október 6-i megemlékezéseken is, amelyeken nincs hivatalos magyarországi delegáció. A törvényt a Most-Híd nagy része, de az ellenzéki pártok közül az OľaNO és a Sme rodina, valamint az ĽSNS is megszavazta.

 

A hírt először a Paraméter.sk közölte. A szlovák állami szimbólumokról szóló törvény módosítását az SNS-es Anton Hrnko, Jaroslav Paška, Štefan Zelník, Tibor Jančula és Dušan Tittel terjesztették a parlament elé.

 hirdetes_810x300  

 

A módosítás lényege, hogy „külföldi ország” nemzeti himnuszát már nem csak lejátszani tilos (ha nincs ott magyarországi hivatalos delegáció), hanem elénekelni is. Illetve, eddig csak tiltva volt az idegen ország himnusza, most már szankciókat, vagyis bírságot is bevezetnek.

 

Ha magyar vagy, írt alá a magyar himnusz megmentéséért indított petíciót ITT!

 

A törvény lehetővé teszi bírság kiszabását a törvényt megsértők számára. Mivel a módosítás szövege nagyon általánosan fogalmaz, elvileg sok minden beleeshet a bírság kategóriájába. akár egy március 15-i megemlékezésen elénekelt magyar himnusz is. A himnusz „tiltott” elénekléséért jogi személyeket (polgári társulásokat, községeket, stb) büntethetik – pl. egy magyar megemlékezésen a szervező társulás, vagy község lesz felelősségre vonható.

 

A módosító javaslat ezen részét egyébként kifejezetten a DAC szurkolói miatt vezették be.

 

A 13 fős most-hidas frakció képviselői közül kilencen igennel szavaztak, Katarína Cséfalvayová és Peter Kresák tartózkodott, Bugár Béla és Peter Antal pedig nem volt jelen az ülésen. Simon Zsolt tartózkodott, az OľaNO nagy része is megszavazta, köztük Grendel Gábor képviselő is. Az SaS összes jelenlévő képviselő nemmel szavazott. A törvénymódosítást viszont a Sme rodina és az ĽSNS is támogatta.

 

A változás értelmében az illetékes járási hivatal dönthet úgy (tehát nem kötelező számára), hogy bírságot szab ki, amelynek maximális nagysága 7000 euró lehet. A törvénymódosítás május 15-ével lép érvénybe.

 

Összességében tehát a 136 jelenlévő honatyából 108-an támogatták, 25-en voltak ellene és 3-an tartózkodtak. A módosítás tehát nagyobb támogatottsággal ment át a parlamentben, mint a nemrég elfogadott nyugdíjkorhatár befagyasztásáról szóló alkotmánymódosítás.

 

A most-hidas és az állítólag MKP-val szövetkezni akaró OľaNO-s képviselőknek ezúton is gratulálunk…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 20 olvasónak tetszik ez a cikk.