Nyitókép forrása: news.sky.com

 

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten rendeletben megtiltotta az Huawei kínai tech-óriás termékeinek amerikai területen történő értékesítését, és egyúttal fekete listára tette a céget, amely a továbbiakban nem jut hozzá kulcsfontosságú alkatrészekhez és technológiákhoz.

 

És ha ez nem elég, a BBC közlése szerint a Google felfüggeszti együttműködését a Huaweiiel, így az utóbbi nem férhet majd hozzá az olyan szolgáltatásokhoz, mint a Gmail, a Youtube vagy a Play áruház, és a frissítéseket is korlátozzák majd. Mit jelent ez a felhasználók számára?

 

Akinek már van Huawei eszköze, az valószínűleg továbbra is használhatja a Google szolgáltatásait, beleértve a frissítéseket, kivéve az Android idén megjelenő új frissítését. Ám az ezután forgalomba kerülő Huawei készülékeken már nem működnek majd az olyan applikációk, mint a Play áruház, a Google Térkép vagy a Youtube. Az Android operációs rendszerből pedig már csak a nyílt forráskódú (szabadon hozzáférhető) verziókat kaphatják meg a Huawei mobilok.

 hirdetes_300x300  

 

Ami az alkatrészeket illeti, ott sem túl rózsás a helyzet. A fizikai elemekből a kínai mobilgyárnak három hónapra elegendő készletei lehetnek, de a technológiai licencek megszűnése komoly érvágás lesz számára.

 

Olyannyira komoly, hogy ha az USA a közelgő amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások során nem vonja vissza korlátozó rendelkezéseit, Peking valószínűleg hasonló intézkedéseket vezet majd be a Kínában tevékenykedő amerikai cégekkel szemben.

 

A Google a döntését azzal indokolta, hogy a Donald Trump amerikai elnök által aláírt rendelet szövegébe szerepel, hogy az Egyesült Államok külföldi ellenfelei kihasználhatják az amerikai távközlései technológiák sérülékenységét, és az ipari kémkedés is aggasztó méreteket ölt. A rendelet ugyan nem nevezi nevén, mely konkrét „kockázati tényezőkről” van szó, ám nyilvánvaló hogy az 5G-s technológiában is babérokra törő Huaweiről és annak kestestvéréről, a ZTE-ről van szó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!