Nyitókép forrása: ta3.com

 

A parlamenten kívül KDH mai sajtótájékoztatóján bejelentette, fontolóra veszi, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljon a nemrég elfogadott törvénymódosítás miatt, ami elég furcsa módját választotta az európai parlamenti mandátumok elosztásának.

 

Szlovákia ugyan 13 helyett 14 képviselőt küldhetne az EP-be, de csak akkor, ha a britek kilépnek az unióból. Hogy melyik pártnak kell a fennmaradó egy képviselői helyet átmenetileg (vagy akár véglegesen) elkárolnia, azt a törvény sajátos módon határozza meg. Visszaosztja, hogy egy képviselői hely megszerzéséhez mennyi szavazatra volt szükség, majd megnézi, melyik az a párt, amelynek a legkevesebb „szabad gyöke” marad. Ha például 50 ezer szavazat kellett egy mandátum megszerzéséhez, és valamelyik párt mondjuk 101 ezer szavazatot szerzett, akkor a két képviselői hely után a „szabad gyök” 1000.

 

A törvény bármelyik pártot sújthatta mandátumvesztéssel, függetlenül attól, hogy melyik párt hogyan szerepelt. És épp ezért az a sajátos helyzet elő Szlovákiában, hogy a negyedikként befutó KDH kettő mandátumából egyet elveszít a Brexit megvalósulásáig, miközben a nála kevesebb szavazatot szerző SaS megtarthatja két képviselői helyét.

 hirdetes_300x300  

 

A KDH ezt igazságtalannak tartja a rendszert, felháborodásuk pedig már csak azért is jogos, mert így önkéntelenül is abban váltak érdekeltté, hogy a britek elhagyják az Európai Uniót – holott saját bevallásuk szerint az EU egységét tartják prioritásnak.

 

A Brexit időpontja kérdéses. A legutóbbi megállapodás szerint novemberig elhalasztottak a brit kilépés definitív határidejét, ugyanakkor már most ott van a lehetőségek között, hogy egy újabb népszavazás keretében Nagy-Britannia végül a bennmaradás mellett dönt, és a Brexit lekerül  napirendről.

 

A KDH két mandátumot szerzett az idei EP-választáson, jelöltjük, Miriam Lexmann az, aki a Brexit megvalósulásáig nem foglalhatja el helyét az Európai Parlamentben.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!