Nyitókép forrása: unian.com

 

Az ukrán Külügyminisztérium felszólította a kijevi főügyészséget és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot, hogy indítson eljárást a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Kárpátalja nevű lapjának legutóbbi száma miatt, mert az szerinte „úgy ábrázolja Kárpátalját, mintha Magyarországhoz tartozna”.

 

A hírt először az Ukrajinszkija Pravda hírportál közölte, majd lehozta az Unian hírügynökség angol kiadása, amely elég sokat foglalkozik az ukrán-magyar kérdéssel.

 

Az Unian közlése szerint a Kárptalja megye egyes területei „Talpra, magyar!” felirat alatt úgy vannak ábrázolva, mintha Magyarországhoz tartoznának.

 hirdetes_300x300  

 

„Ez szeparatizmus” – hangoztatta Jevhen Bozsok külügyminsizter-helyettes a twitteren, megosztva a szóban forgó újság címlapfotóját. Bozsok legutóbb arra szólította fel a magyarországi tisztviselőket, hogy „ne látogassanak el Ukrajnában”, mert azt az ukrán belügybe való durva beavatkozásnak tekinthetik.

 

Hogy a fenti ábrázolásmód kimeríti-e a szeparatizmus fogalmát, az erősen kétséges. Ukrajnában azonban a hétvégén előrehozott választásokra kerül sor, és a jelenleg Petro Porosenko exállamfőhöz hű parlamenti erők igyekeznek megtartani hatalmukat, jellemzően akár a nemzetiségi feszültségkeltés eszközével is.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.