Nyitókép forrása: apnews.com

 

Néhány órával ezelőtt az USA elkezdte kivonni katonáit Északkelet-Szíriából, miután Washington korábban jelezte, „nem bonyolódik bele” Törökország készülő hadműveletébe, amely bevallottak a  térségben élő és állomásozó kurdok ellen indul majd. A kurd milíciák voltak az USA legfőbb szövetségesei az Iszlám Állam elleni harcban. Most magukra maradtak.

 

Törökország a saját és Szíria területén élő kurdokat és azok milíciáit is terroristaként és nemzetbiztonsági fenyegetésként tartja számon. A török hadművelet célja a kurd katonai erők kiszorítása és egy 30-40 kilométer mély biztonsági zóna létrehozása az Eufrátesztől keletre. Törökország ide telepítené be a jelenleg területén élő több mint 3,6 millió szír menekültet.

 

A Bassár al-Aszaddal szemben álló Szír Demokratikus Erők gerincét képező kurdok bírálták Washingtont a döntés miatt. Azt hangsúlyozták, hogy az amerikai erők kivonulása és a kurd erők kiszorítása semmissé teheti Szíriában az Iszlám Állam elleni harcban elért közös eredményeket.

 hirdetes_810x300  

 

Recep Tayyip Erdogan török államfő nem sokkal azután, hogy a Fehér Ház megerősítette, utat enged a török offenzívának, kijelentette, hogy „Törökország kész feltartóztatni a szír kurdok által jelentett fenyegetést”. Hozzátette: „Bármelyik éjjel lecsaphatunk”.

 

A térségben jelentős szerepet vállaló Oroszország óvatos tartózkodással fogadta az amerikai döntés. Dmitrij Preszkov, a Kreml szóvivője arra figyelmeztette Törökországot, hogy ne tegyen olyan lépéseket, amelyek akadályozhatják a szíriai rendezést, és felszólította Ankarát, hogy „tartsa tiszteletben Szíria területi és politikai épségét”. Különösebb kifogást azonban a török hadművelettel szemben nem támasztott.

 

Mi lesz a foglyokkal

 

Az USA hivatalosan 1000 katonáját állomásoztatta Északkelet-Szíriában a kurdok által ellenőrzött területen. Ami azonban sokkal kényesebb, hogy a kurd hadsereg őrzi azt a 11 foglyot, akiket az Iszlám Állam elleni harcban fogtak el Szíriában és Irakban. Köztük van 2500 rendkívül veszélyes, Európából érkezett dzsihadista.

 

Az amerikai álláspont a foglyokkal kapcsolatban nagyjából ugyanaz, mint a kurdokkal szemben: Törökország felelőssége, hogy a 11 ezer veszélyes személy fogvatartását megoldja. Sokan amiatt aggódnak, hogy ha fegyveres konfliktusok alakulnának ki a börtönök közelében, akkor a rabok elszökhetnek.

 

A törököknek jelentős ellenállásra valószínűleg nem kell számítaniuk. A szíriai kurdok az amerikai katonák kivonásával egy időben elkezdték hátrébb vonni haditechnikájukat és állásaikat.

 

Az oroszoknak azonban abban igazuk volt, hogy jelenleg lehetetlen megmondani, milyen hatással lesz a szír helyzetre az amerikaiak távozása és a török hadművelet.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!