Nyitókép forrása: dennikn.sk

 

Marián Kočner diktálta Pavol Ruskonak, mit kell vallania a bíróságon, hogy igazolni tudják a törvény előtt azt a kétes eredetű négy váltót, amely 69 millió eurós követelést testesít meg Szlovákia egyik legnézettebb  tévécsatornájával szemben – derül ki a Denník N által szerdán közzétett újabb Threema-üzenetekből.

 

Az üzenetek 2018 januárja és májusa között születtek, tehát a Kuciak-gyilkosság környékén, mikor a bíróságokon elkezdődtek a váltókkal kapcsolatos meghallgatások. Kočner nem közvetlenül Ruskonak, hanem Rusko barátnőjének telefonjára írogatott. A bírósági tárgyalásokkal kapcsolatos részletek és a megfogalmazás egyértelműen jelzi, hogy Ruskonak címzett üzenetekről van szó.

 

Ruskonak és Kočnernek a váltókkal kapcsolatban több logikai problémát is meg kellett magyarázniuk. A fő kérdés, hogy Rusko a váltókat még a Markíza igazgatójaként írta alá, vagy később, mikor erre már nem volt joga.

 hirdetes_300x300  

 

A Markíza és a Gamatex vállalat közti per 2000-ben látszólag azzal oldódott meg, hogy a Markíza egyik szervizcége, a Slovenská televízna spoločnosť megvásárolta 80 millió koronáért az ADAM nevű vállalatot, amelyre korábban Kočner és társa, Štefan Ágh átírták a Gamatex tulajdonjogát. Elvileg ezzel lezárult volna a történet, ám 15 évvel később Kočner azzal hozakodott elő, hogy az ügyletben a 80 millió koronás tranzakción túl szerepelt négy, Rusko által aláírt váltó is 69 millió euró értékben.

 

Az első logika bukfenc Rusko és Kočner történetében az volt, hogy a Markíza és a Gamatex perének lezárásához miért volt szükség váltókra. Ruskoék ezt azzal magyarázták, hogy az ADAM cég felvásárlása és a váltók aláírása között csak két-három nap telt el. Valójában azonban 19 napról volt szó, így a váltók aláírása egyáltalán nem volt indokolt.

 

Jóval nagyobb problémát jelentett azonban, hogy Rusko aláírása a váltókon szemlátomást eltér a 2000-ben használt aláírásától, és ezt a vád íráselemző szakvéleménnyel támasztotta alá a Markíza kontra Kočner perben, amely kimondja, hogy váltókon szereplő aláírás nem Rusko 2000-ben használt aláírása, sokkal inkább 2015-ös aláírására hasonlít.

 

Kočner tavaly áprilisban megírta Ruskonak, mit kell elküldenie a Markíza ügyvédjének:

 

„A vizsgált váltókon az én saját aláírásom látható, saját kezűleg írtam alá 2000. június 11-én. A szóban forgó, 1999-2001 közti időszakban több-féle aláírást is használtam. Ezt küldd el az ügyvédnek. Semmi többet”

 

Két héttel később, április 27-én (öt nappal a következő bírósági meghallgatás előtt) Kočner utasította Ruskot, hogy túrja át a Markíza archívumát, hogy nincs-e ott olyan dokumentum, amelyen a váltókon szereplő aláíráshoz hasonló szignó található. Erre Rusko azt válaszolja, hogy tudja bizonyítani a kétfajta aláírást, de arra hivatkozik, hogy keresgéljenek csak a felperesek.

 

Erre válaszul Kočner azt írta, hogy Rusko jobban teszi, „ha kitalál egy hihető történetet” a kétfajta aláírás problémájára.

 

„Főleg annak a kib…szott aktakukac bandának magyarázd meg világosan, miért volt kétfajta aláírásod. Milyen történetet adsz be? Talán az jó lenne, hogy a személyes dolgokhoz más R-t, a céges dolgokhoz meg a hurkolt R-t használod. Mindegy, csak legyen logikája”

 

írta Kočner. Az üzenetből azért elég egyértelmű, hogy a váltókat a két érintett sem tartotta hitelesnek. Az emlegetett R-betűk különböznek leginkább a hiteles és a váltókon szereplő aláírásokon.

 

Na snímke kópie sporných podpisy zo zmenky dòa 11. januára 2000, ktoré boli predložené na súdnom pojednávaníe v spore podnikate¾a Mariana Koènera týkajúcom sa zmeniek, ktorých vyplatenie žiada od exriadite¾a Markízy Pavla Ruska v Bratislave 16. apríla 2018. FOTO TASR – Jakub Kotian

 

Egyéb érdekességeket is tartalmaz a beszélgetés. Ruskot a váltóügyben Marek Para ügyvéd képviseli, akit Kočner Alena Zsuzsovának küldött üzeneteiben a legjobb ügyvédnek nevez, illetve hogy a pentás Jaroslav Haščák fizeti, hogy járjon el Rusko érdekében. A Kočner-Rusko beszélgetésből az is kiderül, hogy Rusko egy alkalommal vallomásokat akart kiszivárogtatni a „baráti sajtónak”, és erről telefonon megkérdezte Parát. Kočner nagyon dühös lett.

 

„Marek azt üzeni, hogy ne beszélj neki TELEFONON arról, hogy vallomásokat akarsz kiszivárogtatni egy újságírónak!!!! Megőrültél? Lehet hogy lehallgatják a telefonodat. Amit mondtál a telefonban, az BÖRTÖNBE JUTTATHAT!!! Kur..va élet, nem csinálj hülyeségeket”

 

írta Kočner Ruskonak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!