Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

A Kuciak-gyilkosság vádiratából újabb részletek kerültek nyilvánosságra, amelyek többek azt mutatják be, kik és hogyan figyelték meg Ján Kuciakot és több más szlovákiai újságírót. A Kočner által pénzelt megfigyelőcsoport egyik tagja ellen sem emeltek a mai napig vádat. Van köztük nyomozó, aki tovább dolgozhat az igazságszolgáltatásban, de van olyan munkaügyi alkalmazott, akit saját munkáltatója jelentett fel.

 

A TVnoviny közlése szerint Peter Tóth vallomásában azt állította, 2017-ben kapta a megbízást Kočnertől több mint húsz újságíró megfigyelésére. A cél az volt, hogy az újságírókra nézve terhelő információkat gyűjtsenek a megbízónak a sajtó sakkban tartására.

 

Kočner a megfigyelések finanszírozására 30-40 ezer eurót vett ki bankszámlájáról, részben a megbízott személyek fizetésére, részben eszközbeszerzésre.

 hirdetes_300x300  

 

Peter Tóth a megbízás teljesítésére több személyt is felbérelt. Többek között Miroslav Kriak korábbi SIS-ügynököt, aki megszólította Štefan Mlynárčikot is – ő akkoriban vámos tevékenykedett, ma a érintettsége ellenére nyomozóként dolgozhat. A csapat következő tagja Juraj Škríp  volt, aki akkoriban munkahivatali tisztviselőként dolgozott, és többek között azért került a hírekbe, mert hatáskörével visszaélve ellenőröket küldött Monika Tódová Denník N-es újságíróra.

 

Mind a három személyt tanúként hallgatták ki, vallomásuk egybevágott. Azt hitték, hogy a titkosszolgálatnak dolgoznak (azért ez is elárul valamit Szlovákiáról és a titkosszolgálat politikai motiváltságáról). Peter Tóth állításuk szerint nem árulta el nekik, ki a valódi megbízó.

 

A megfigyelők pedig elvégezték a nekik adott feladatot. Szemmel tartották Ján Kuciakot is, követték és felvételeket készítettek róla a munkahelyén, ahogy elhagyja az Aktuality.sk szerkesztőségét, beszáll a buszba, sőt, mindhárman voltak Kuciak nagymácsédi házánál is.

 

Miroslav Kriak állítása szerint egyszer meg is jegyezte Peter Tóthnak, hogy Kuciak inkább tűnik fánkevőnek, mint drogdílernek. Mlynárček vallomása szerint ő is drogokkal kapcsolatos megfigyelésként értelmezte a megbízást, a képeket az őt beszervező Kriaknak adta át. Csak a kettős gyilkosság után tudta meg Kriaktól, hogy valószínűleg nem a titkosszolgálattól kapták a feladatot. Mlynárček jelenleg a fővárosi rendőrparancsnokság nyomozójaként dolgozik, közvetlen felettese szerint semmilyen ok nincs felfüggesztésére, mert tanúként és nem gyanúsítottként hallgatták ki.

 

Juraj Škríp nem úszta meg ennyivel. A Tóodovával szembeni túlkapása miatt a munkahivatal feljelentést tett elene. Miután kiderült, hogy a megfigyelőcsapat tagja volt, eltanácsolták munkahelyéről. Az ő verziója szerint Kriak azt mondta neki, hogy egy „tanulmányi anyaghoz” van szükség a megfigyelésre, droggal kapcsolatos ügyről van szó és hogy a titkosszolgálat adja a megbízást. Hogy milyen oktatási céllal kellett ismert újságírókat megfigyelni, az nem teljesen világos.

 

Škríp elismerte, hogy ő is megfigyelte Ján Kuciakot. „Munkájáért” pénzt fogadott el.

 

A vádirat szerint a megfigyeléseket maga Kočner állíttatta le néhány órával a kettős gyilkosság előtt – 2018. február 21-én. A parancsot Peter Tóthnak adta ki, és azt kérte, hogy részletesen számoljanak el a kapott pénzzel. A megfigyelés minden anyagát odakérette magának egy USB kulcson (képek, a célszemélyek napi rutinjainak leírását).

 

Négy nappal később találták meg Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová holttestét megtalálták üzenetet írt Tóthnak a Threemán keresztül:

 

„Azt hiszem, leállítanám a firkászokkal foglalkozó csapat munkáját”

 

Peter Tóth válasza: „Pontosan”.

 

A megfigyelőcsoport egyik tagját sem vádolták meg eddig, az üggyel a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) foglalkozik.

 

TVnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.