Uncategorized

Agykárosodást okozhatnak az okoskészülékek a gyermekeknél

Az okostelefonok túlzott használata negatívan befolyásolja a kommunikációs, a gondolkodási és az olvasási készségeket.

Nyitókép: Shutterstock

 

Azok a gyermekek, akik órákat töltenek a képernyő előtt, „strukturális agykárosodást” szenvedhetnek. Egy új tanulmány kimutatta, hogy a táblagépek, az okostelefonok és a tévék túlzott használata romboló hatással lehet a gyermekek agyára, negatívan befolyásolja a kommunikációs, a gondolkodási és az olvasási készségeiket.

 

Egy új kutatás szerint a képernyő előtt töltött idő károsíthatja a hat éven aluli gyermekek agyát, akik így küszködhetnek a nyelvtanulással és az írástanulással – írja a The Mirror.

Hirdetés(x)

 

A tabletek, okostelefonok és televíziók negatívan befolyásolják a kommunikációs, a gondolkodási és az olvasási készségeket, valamint a tárgyfelismerő, végrehajtó és viselkedési folyamatokra is hatással vannak.

 

Az agy fehérállományát mérték fel

 

A tanulmány vezető szerzője, John Hutton elmondta: a képernyőalapú médiahasználat elterjedt és egyre növekszik a fiatalkorúaknál az otthoni, gyermekgondozási és iskolai környezetben.

 

„Az eredmények rámutatnak arra, hogy meg kell értenünk a képernyők agyra gyakorolt hatásait – különösen a korai gyermekkorban, a dinamikus agyi fejlődés szakaszában –, hogy a szolgáltatók, a politikai döntéshozók és a szülők egészséges határokat állapíthassanak meg”

 

– tette hozzá.

 

Hutton csapata a diffúziós tensor képalkotásnak (DTI) nevezett technikát alkalmazta az agy fehérállományának felmérésére hat éven aluli fiúknál és lányoknál. A 47 egészséges résztvevőn először elvégezték a szokásos kognitív teszteket. A képernyő előtt töltött időt a szülők által kitöltött 15 pontos kérdőív segítségével mérték.

Azok, akik a legtöbb időt töltötték elektronikus eszközök használatával vagy tévénézéssel, sokkal kevésbé tudták szóban kifejezni magukat, valamint a nekik mutatott képeken sem voltak képesek gyorsan megnevezni a tárgyakat, és az íráskészségük is rosszabb volt.

 

Hutton szerint a kutatásban résztvevők között tízből hat gyermeknek volt saját okostelefonja vagy táblagépe, az alanyok 41 százalékának pedig saját televíziója vagy hordozható készüléke volt a hálószobájában.

 

A tanulmány azt találta, hogy azoknál az óvodáskorú gyermekeknél, akik számítógépes játékokkal és egyéb digitális kijelzőhöz köthető tevékenységekkel töltik a szabadidejüket, kevesebb az agy fehérállományszintje, ami fontos szerepet tölt be az idegsejtek közötti kommunikációban. Ez rontja az agyi szervezettséget és a mielin képződését.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket