Nyitókép forrása: aljazeera.com/(Photo by CHRISTOPHE SIMON / AFP)

 

A francia kormány nyugdíjreformja miatt kibontakozó országos tüntetéshullám Franciaországban már hosszabb ideig tart, mint a legendás 1995-ös szakszervezeti nagydemonstráció. A mai a francia tüntetéshullám 23. napja. Párizsban a metróközlekedés teljesen szünetel, korlátozott a vonatközlekedés.

 

A párhuzam nem véletlen. 1995-ben az akkori francia kormányfő, Alian Juppé próbálta meg megreformálni a főleg államvasúti dolgozók rendkívül nagylelkű nyugdíjait és a társadalombiztosítási feltételeket. Egy 22 napig tartó szakszervezeti demonstráció végül visszavonulóra késztette.

 

Most Emmanuel Macron államfő és Éduard Philippe miniszterelnök megpróbálják megtenni azt, amit Alian Juppénak nem sikrült: egységesíteni a 42 külön álló csoportból álló nyugdíjrendszert. A francia nyugdíjrendszer 42 csoportja három fő kategóriában sorolható: vannak a közszolgálati dolgozók (katonák, rendőrök, tanítók), az állami alkalmazottak (vasutasok, tömegközlekedési munkások) és az általános, minden mást magába foglaló harmadik csoport.

 hirdetes_300x300  

 

A reform eredetileg egységesíteni akarta  a nyugdíjrendszert. Az általános nyugdíjkorhatár 62 év lett, de egy pontozási rendszer kikényszerítette volna, hogy a munkások legalább két évvel tovább akarjanak dolgozni.

 

A jelek szerint a kormányzat most keresi a kompromisszumot a szakszervezetekkel. A legutóbbi hírek szerint a rendőrök és a tűzoltók és légiforgalom-irányítók továbbra is megtarthatják az átlagtól előnyösebb nyugdíjkorhatárukat (52, egyes esetekben 57 év). A kamionsofőrök korkedvezményes nyugdíjazása 57 éves kortól lesz lehetséges.

 

A reform egyik rengeteg vitát kiváltó pontja a nyugdíj nagyságának kiszámolására vonatkozó módszertan megváltoztatása volt. Az új javaslat szerint ugyanis az életjáradék nagyságát nem az utolsó hat havi fizetés alapján számolták volna ki, hanem a teljes munkaviszony alatt megkeresett összegből. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy az a vasutas, aki eddig 57 évesen 2500 eurós nyugdíjra számíthatott, a reform bevezetésével ennek az összegnek a harmadát elveszíti.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!