Nyitókép: körkép.sk

 

Az exit pollok után, de még a hivatalos eredmények megjelenése előtt Mózes Szabolcs és Orosz Örs, az Összefogás két vezetője nyilatkozott a Körképnek. Mindketten válaszoltak arra is, hogy mi hiányzott a parlamenti bejutásho és milyen tanulságok vonhatók le az eredményekből.

 

Hogy tetszett a Körkép.sk parlamenti választási közvetítése?

  • Ti voltatok a legjobbak a felvidéki magyar sajtóorgánumok közül (58%, 183 szavazat)
  • Más felvidéki magyar sajtóorgánumon követtem a választást (42%, 132 szavazat)

Szavazatok száma: 315

Betöltés ... Betöltés ...

 

 hirdetes_300x300  

Mózes Szabolcs hangsúlyozta, hogy a tényleges eredményeket még meg kell várni, mert négy évvel ezelőtt is alul mérték az exit pollok az MKP-t. Ezzel együtt elismerte, hogy az idáig elérhető információk szerint nem nagy az esélye annak, hogy sikerült elérni a parlamenti küszöböt.

 

„Szerintem az látszik, hogy Dél-Szlovákiát sikerült mozgósítani, legalábbis a dél-szlovákiai részvétel az nagyobb, mint négy évvel ezelőtt volt. Ami elviheti ezt az eredményt, az hogy a szlovák vidékeken még erősebb volt a mozgósítás”

 

Mózes kiemelte, hogy az összefogás úgy érte el ezt az eredményt, hogy a Most-Hídnak sokkal több médiafelülete volt, ennek ellenére 2 százalék körül végezhet.

 

„Ez szerintem egyértelműen azt mutatja, hogy a választók nemet mondtak a megosztottságra, és egyértelmű, hogy az együttműködés, az összefogás útján kell tovább menni.”

 

Orosz Örs arra kérdésünkre válaszolt, hogy milyen tanulságai voltak a kampánynak, és milyen pozitívumokat tapasztaltak, amiket a jövőben ki lehet emelni.

 

„Mi az Összefogást nem hat hónapra, meg nem egy marketingcéllal hirdettük, és mondtuk, hogy ez egy minimum kétfelvonásos történet – az első fele a választásokig, a második fele pedig a választások után kezdődik majd el. Azt gondolom, hogy az alapokat le kellett tenni. Ha ez a folyamat nem indul el, akkor a választások után március 1-jén százfelé szaladtunk volna és a háború után mindenki generális lett volna. Így meg le vannak fektetve az összefogás alapjai”

 

Orosz Örs kiemelte, hogy az elmúlt napokban sok biztatást kaptak, és

 

„ezért a társadalomért érdemes dolgozni, az etnikai politizálásban is úgy vélem, van annyi kakaó, hogy ezt meg lehessen menteni, és ezen az úton fogunk tovább menetelni”

 

A Körkép tudósítója felidézte, hogy Igor Matovič, aki vélhetően az ország következő miniszterelnöke lesz, biztosította a felvidéki magyarokat, hogy pártja kiáll majd értük. Ezzel kapcsolatban megkérdeztük Mózes Szabolcsot, hogy szerinte az Összefogás hogyan tudja megtartani majd a magyarokat, hogy ne szaladjanak a szlovákok karjai közé.

 

Mózes Szabolcs szkeptikus Matovič kijelentéseit illetően. Mint mondta, az egy dolog, hogy mit ígért az OLanO elnöke, az pedig már egy másik, hogy ebből mi valósul majd meg. Emlékeztetett, hogy Szlovákiában a szlovák pártok csak akkor tettek meg valamit a magyarokért, ha nyomás alá kerültek, és a magyarok kikényszerítettek valamit.

 

„Tény, hogy nekünk az lenne a legjobb, hogy ha nem jutunk be, és ő lenne kormányon, akkor sikerüljön elérni, egy normális kapcsolatot kialakítani vele is. Nem érdekünk, hogy a parlamenten kívülről háborúzzunk a kormánnyal, de nekem nincsenek olyan óriási elvárásaim felé.”

 

Orosz Örs hangsúlyozta, hogy

 

„Nem lehet ez a pillanat a csüggedés pillanata. Fölálltunk már nehezebb helyzetből is, véghezvittük a lehetetlent több esetben is, így lesz ez a felvidéki magyar politikával is. Ez a nemzedék, amelyik az Összefogásban tömörült, hallatta a hangját, megmutatta hogy tud dolgozni, akar tenni az etnikai érdekképviselet megmentéséért, rájuk kell alapozni a jövőt.”

 

Hidasok feketelistán?

 

A Most-Híd a kampányhajrában keményen bírálta az Összefogást, így joggal adódik a kérdés, hogy rákerült-e bárki a mozgalom feketelistájára, lesz-e olyan személy, akivel biztosan nem tudják elképzelni a jövőbeni közös munkát.

 

Mózes Szabolcs kiemelte, hogy a kampány során kommunikáltakkal összhangban nem akarják senki előtt sem becsukni az ajtót.

 

„A Híd pártban és a környékén is vannak olyan emberek, akikkel számol a magyar közösség, ugyanakkor ki kell mondani azt őszintén, hogy a néhányuknak a tevékenysége főleg az elmúlt négy évben és az elmúlt tíz évben kártékony volt, és a választók most ezzel az eredménnyel ítéletet mondtak, és nekik be kell fejezni. Olyat, hogy például még Bugár Béla alkukat osztogasson, én nem tudom elképzelni – ezek után az eredmények után és ezután a négy év után, a harmadik mondatok után…”

 

Orosz Örs mindezt azzal egészítette ki, hogy

 

„A feketelistánkat transzparens módon és időben közreadtuk, és ehhez tartjuk magunkat a jövőben is. Vannak becsületes, rendes emberek a Hídban, jó magyar emberek, akik településeket vezetnek, nem tesznek különbséget magyar és magyar között a saját településükön. Velük együtt kell folytatnunk a továbbiakban”

 

Mózes Szabolcs és Orosz Öra (Összefogás) az előzetes választási eredményekről

Gepostet von Körkép am Samstag, 29. Februar 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.