A dolgok mai állása szerint Joe Bidennel, az Obama adminisztráció adminisztráció egykori alelnökével kellene megmérkőznie Donald Trumpnak a novemberi elnökválasztáson. Biden kilenc államban győzött az egyesült államokbeli választási procedúra legfontosabb eseményén a szuperkedden. Szakértők szerint nem született meglepő eredmény, hiszen Előre lehetett tudni, hogy egy mérsékelt jelölt nyeri el a Demokrata párt tetszését.

 

A demokraták színében négy jelöltre lehetett szavazni 

 

Mivel Donald Trump az újraválasztására készül republikánus oldalon nincs tétje a szuperkeddnek. A demokratáknál annál inkább, a választás napján négy jelölt „állt rajthoz”, a volt adminisztrációs alelnök, Joe Biden, a magát demokratikus szocialistának nevező Bernie Sanders, az ugyancsak baloldali Elizabeth Warren massachusettsi szenátor és a milliárdos Michael Bloomberg, volt New York-i polgármester.

 

 hirdetes_810x300  

Számítani lehetett erre az eredményre 

 

Rada Péter, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense a Kossuth Rádió Ütköző című műsorában elmondta, az eredmények nem meglepőek, mivel előre lehetett tudni, hogy egy mérsékelt jelölt nyeri el a Demokrata párt tetszését.

 

Hozzátette, azt is lehetett tudni, hogy a többi jelölt Sanders ellen fog fordulni előbb vagy utóbb.

 

Biden Dél-Karolinába erőn felül teljesített 

 

„Sandersnek az országos támogatottsága a mérések alatt stabilan 25 százalék körül mozgott”

 

– mondta Rada Péter. Hozzátette, Biden népszerűsége az első négy választás után úgy tűnt, hogy csökkenni fog, de szombaton, a dél-karolinai választáson erőn felül teljesített. A kimagaslóan jó eredmény olyan lökést adott a kampánynak, hogy a szuperkeddnek már úgy vághatott neki, hogy képes behozni Sanderst.

 

„Ez sikerült is neki, hiszen nemcsak behozta, hanem le is győzte őt kilenc államban”

 

– mondta Rada Péter. Hozzátette,  az még egyáltalán nem biztos, hogy a delegáltak számában Biden vezetni fog, miután összesítették az összes leadott szavazatot.

 

Sanders igazi szocialista

 

Törcsi Péter Alapjogokért Központ kutatási igazgatja úgy gondolja bár Sanders demokratikus szocialistának  vallja magát, de a demokratikus jelző pusztán egy eufemizmus, mert Sanders egy igazi szocialista. Hozzátette, ha megnézzük a programját akkor világossá válik, hogy tulajdonképpen a felső középosztálytól felfelé mindenkit keményen megadóztatna annak érdekében, hogy ingyenessé tudja tenni az oktatást és az egészségügyi szolgáltatásokat minden amerikai állampolgár számára.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!