Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Miroslav Lajčák (Smer) leköszönő külügyminiszter a TabletTV-nek nyilatkozva elmondta, hogy a külügyminiszteri poszt átadása után visszatér Brüsszelbe, és ahogy korábban, az Európai Uniónak fog dolgozni diplomataként.

 

Lajčák erősen Nyugat-orientált külügyminiszter volt, migráció tekintetében elfogadó, támogatta a Marakeshi Egyezményt, nehezményezte, a kvóták elutasítását a szlovák kormány részéről, és volt idő, hogy „szír árvák” befogadását kezdeményezte.

 

Nemrég még azt rebesgették, hogy Lajčák az ENSZ nyugat-szaharai különmegbízottja lehet. A rossz nyelvek szerint azonban ez a poszt inkább zsákutca lenne a politikai karrierje szempontjából.

 hirdetes_810x300  

 

Az, hogy Brüsszel lesz következő munkahelye, arra utal, hogy Lajčák azzal számol, hogy megteszik őt az Szerbia és Koszovó közti rendezési folyamat uniós vezetőjévé. A dolog koránt sem ennyire egyértelmű, Lajčákot több okból is alkalmatlannak tartják. Például azért, mert nyolc évig volt Szlovákia külügyminisztere, márpedig Szlovákia nem ismeri el Koszovót független országnak. Ezen kívül sok kifogás merült fel diplomáciai képességeit illetően is. Erről részletesen alábbi cikkünkben számoltunk be.

 

Alkalmatlannak tartja a balkáni pozícióra a szlovák külügyminiszert az uniós hírportál

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!