Nyitókép forrása: 

 

Csaknem minden felvidéki járásban emelkedett az állástalanok aránya a júniusi hónapban – derül ki a Munkaügyi Hivatalok júniusi összesített adataiból. A Felvidék 16 magyarlakta járásában több mint ezer fővel nőtt a nyilvántartott munkanélküliek száma, és az országos átlagtól közel másfél százalékkal magasabb az állástalanok aránya.

 

Három járás kivételével (Rimaszombati, Nagymihályi, Rozsnyói) minden járásban és a két nagyvárosban (Pozsony, Kassa) is emelkedett az állástalanok aránya júniusban.

 

A sorból kilógó három régió azonban már alapból rendkívül rossz munkapiaci mutatókkal rendelkezett, így elmondható: általánosan romlott a foglalkoztatási helyzet a Felvidéken.

 hirdetes_300x300  

 

A legrosszabb helyzetben továbbra is a Rimaszombati járás van, ahol a múlt hónapban száz fővel csökkent ugyan az állástalanok száma, de még így is közel nyolcezren vannak.

 

Kétszámjegyű munkanélküliségi ráta van a Tőketerebesi, Rozsnyói, Nagymihályi, Kassa vidéki, Rimaszombati, Nagyrőcei  és Losonci járásokban.

 

 

Rossz kilátások

 

A tizenhat magyarlakta járásból júniusban nyolcban az országos átlagnál magasabb volt az állástalanok aránya, Komárom az országos átlagtól csak 0,05 százalékponttal produkált jobb eredményt, és a Lévai járásban nőtt legnagyobb mértékben a munkanélküliségi ráta egy hónap alatt (+0,50 százalék).

 

A tizenhat magyarlakta járásban nagyjából 1080 fővel 8,85 százalékra nőtt az állástalanok aránya. Pozsonyt és Kassát is figyelembe véve 7,41 százalékra szelídül a statisztika, ám a két nagyvárosban is egyre többen jelentkeznek a munkaügyi hivataloknál.

 

Ha az összes járás adatait hasonlítjuk össze, egyre szembetűnőbb a magyar járások lemaradása. Dunaszerdahely egykor ott volt a tíz legjobb foglalkoztatási adatokkal bíró szlovákiai járás között. Ma csak a 18. a sorban. Galánta is elvesztette egykori dobogó helyét (5. helyen áll ma), ahogy Nyitra és Szenc is jelentősen hátracsúszott a listán.

 

Ma Pozsony és Kassa mellett Galgóc, Trencsén, Illava, Pöstyén és Vágújhely tartja még magát foglalkoztatás terén.

 

 

Körkp.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!