Amerikai külügy: Washington nyomást fog gyakorolni Moszkvára és Pekingre a világűrre érvényes normák betartása érdekében - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Uncategorized

Amerikai külügy: Washington nyomást fog gyakorolni Moszkvára és Pekingre a világűrre érvényes normák betartása érdekében

Moszkva és Peking "rohamtempóban fegyverzi fel" a világűrt, s ezt Washington "különös és veszélyes" folyamatnak tartja.

Nyitókép: joinstarwarsuniverse.com

 

Az Egyesült Államok nyomást fog gyakorolni Oroszországra és Kínára a világűrre érvényes normák betartása érdekében – jelentette ki Christopher Ford, az amerikai külügyminisztérium nemzetközi biztonságért és fegyverzetellenőrzésért felelős államtitkára pénteken.

 

Külföldi újságíróknak tartott telekonferenciáján Ford azt hangoztatta, hogy Moszkva és Peking “rohamtempóban fegyverzi fel” a világűrt, s ezt Washington “különös és veszélyes” folyamatnak tartja.

 

Úgy fogalmazott, hogy az orosz és a kínai diplomaták “nagyon kreatívak, ha rossz ötletekkel kell előjönniük a világűr felfegyverzésének ellenőrzéséről”.

SJE Nyílt nap

 

“A hozzáférés a világűrhöz létfontosságú nemzeti érdek a számunkra”

 

– szögezte le az amerikai álamtitkár.

 

Az Egyesült Államok és Oroszország képviselői a tervek szerint jövő kedden ülnek tárgyalóasztalhoz Bécsben a fegyverzetellenőrzés és a világűrbiztonság kérdéseinek megvitatására.

 

Ford pénteken hangsúlyozta: az amerikai kormányzat azt reméli az egyeztetésektől, hogy

 

“lehetővé teszik a világűr biztonságát és stabilitását garantáló módszerek kimunkálását és a felelősségteljes magatartást garantáló normák további kidolgozását”.

 

Aláhúzta, hogy a megbeszéléseket a jövő héten Oroszországgal tartják, de az amerikai diplomácia Kínával is tanácskozik az ügyben. Hozzátette, hogy Washington már háromszor tárgyalt Pekinggel a világűr biztonságáról.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket