Gellért, Mercédesz
  • HUF: 365.13
  • USD: 1.17
  • 16 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Uncategorized

A Smerből kiugrott exminiszter leállíttatná a Kelet-szlovákiai Energetika eladását Sulíkkal

Peter Žiga azzal érvel, tíz év alatt megtérül a vétel ár, ami 800-900 millió eurónál nem több...

Nyitókép: körkép.sk/KL

 

Peter Žiga (egykori Smeres, most Hlas) parlamenti képviselő, korábbi gazdasági miniszter felszólította Richard Sulík (SaS) jelenlegi gazdasági minisztert, hogy állítsa le a Kelet-szlovákiai Energitika (VSE) részvényeinek eladását.

 

Žiga követeli, hogy Sulík hozza nyilvánosságra azt a hatástanulmányt, amely alapján meghozta a döntést, hogy az állam nem jelentkezik be a VSE részvényeiért az E.ON-nal szemben.

 

Az államnak elővásárlási joga volt a vállalatra, amely az RWE holding alá tartozott, ez azonban most eladásra kínálta fel.

 

Bár a VSE a német RWE vállalattól a szintén német E-ON-hoz kerül, az ügyleten a szlovák állam is keres, nem egész 35 millió eurót. Ennek ellenére az aggodalmak nem alaptalanok: az E.ON jelenleg a Nyugat-szlovákiai Energetika (ZSE) tulajdonosa is, így két, az ország kétharmadáért felelős disztribútor fellett is ellenőrzést gyakorolhat.

 

Žiga korábbi bírálatai Sulík felé az elővásárlási jog kapcsán elég ellentmondásos. Žiga ugyanis a Smer miniszere volt, a Smer pedig 2013-ban gond és állami nyereség nélkül hagyta, hogy a Közép-szlovákiai Energetika átkerüljön a cseh Daniel Křetínsky érdekeltségébe tartozó EPH tulajdonában.

 

Bár a Smer lényegében üresen hagyta az államkasszát (sőt, az idei költségvetésből is kilógott több százmillió euró a 13. nyugdíj miatt), Žiga most úgy véli, az államnak meg kéne vennie a VSE-t az RWE-től, és szerinte 10 év alatt megtérülne a mostani 800-900 millió eurós (!) kiadás.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Zoz
2020. aug. 07. 13:56

Én kötelezném a kórkép dolgozóit napi 10 kommentre . Érdekesebb lenne az oldal ! A kommentek néha érdekesebbek mint a cikk. Lásd mandiner.hu

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket