Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Központi Válságstáb kedden ülésezett a koronavírus második hulláma kapcsán bevezetendő „technikai intézkedésekről”, amelyeket az egyes minisztérium terveznek foganatosítani – persze szükség esetén. A válságstáb szeptember 7-től megszünteti a repülőjáratokra vonatkozó korlátozásokat (jelenleg csak a kevésbé rizikós besorolású országokba engedélyezett a légiközlekedés).

 

A válságstáb ülése szerdán is folytatódik.

 

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter közlése szerint a válságstáb többek között az egészségügyi védelmi eszközök készletről, illetve a rendőrség és a tűzoltóság közös feladatainak összehangolásáról is tárgyalt – ez utóbbi a koronavírus-tesztre szánt vérminták logisztikáját érinti.

 hirdetes_300x300  

 

A belügyminiszter elmondta, hogy a repülőjáratok újbóli elindításával párhuzamosan a közlekedési minisztérium honlapján minden utas számára kötelezően kitöltendő űrlapot tesznek elérhetővé. Az űrlapon például a célországot kell majd feltüntetni egyéb információk mellett.

 

Továbbra is érvényes, hogy a rizikós besorolású országokból érkezők számára kötelező a negatív COVID-19 teszt felmutatása és a karantén.

 

Továbbra is fennáll lehetőségként a határellenőrzés bevezetése – ezt a belügyminiszter az új koronavírusos esetek számának alakulásától tette függővé. Készen áll a terv arra az esetre is, ha a döntéshozók a hatósági karanténközpontok újraindítása mellett döntenének, illetve készenlétben tartják az eKaranténa alkalmazást is.

 

A belügyminiszter felelősségre intette a lakosságot, s figyelmeztetett, a járványügyi előírások be nem tartása pénzbírsággal jár.

 

Az Állami Tartalékalap járványügyi védőfelszereléseit elsősorban a hatósági személyek és egészségügyi személyzet ellátására tartalékolja, de adott esetben készen állnak ellátni a rizikós csoportokat is. A logisztikai feladatok ellátásában továbbra is együttműködnek az önkormányzatokkal.

 

A Tartalékalap jelenleg 30-40 napra előre elegendő tesztkészlettel rendelkezik, a készleteket pedig folyamatosan pótolják.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.