Nyitókép forrása: postoj.sk

 

Daniel Lipšic, egykori belügyminiszter, jelenlegi ügyvéd szlovák sajtüértesülések szerint mégsem pályázza meg a főügyészi posztot, de nem kizárt, hogy ribgbe száll a speciális ügyészi székért. A Postoj szlovák konzervatív napilap internetes kiadása közölte, hogy az OĽANO nem az eddig szóba került potenciális főügyész-jelöltek közül választott magának favoritot.

 

Daniel Lipšic, Maroš Žilinka, Ján Šanta és Jozef Čentéš neve merült fel eddig a legesélyesebb főügyész-jelöltek listáján. A Postoj szerint azonban Zuzana Čaputová elutasító nyilatkozatai miatt Lipšic mégsem száll ringbe (egy hete pénteken jelentette be, hogy fontolgatja a jelölést). Egyelőre azonban nem kizárt, hogy Lipšic a speciális ügyészi posztért fog bejelentkezni.

 

A legnagyobb kormány, az OĽANO egyelőre nem hajlandó megnevezni eseteleges jelöltjeit a posztra, legalábbis amíg zajlanak a koalíción belüli egyeztetések a kérdésben. A szlovák lap azonban úgy tudja, hogy Juraj Kliment legfelsőbb bíró lehet Matovičék favoritja. Kliment a sajtó információt nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

 hirdetes_300x300  

 

Nem Lex Lipšic, hanem Lex Kliment?

 

Klimentet a kormány javaslatára tették meg a Bírói Tanács (a bíróságok autonóm vezető szervezetének) tagjává. Lipšichez hasonlóan ő sem ügyész, így könnyen meglehet, hogy a törvénnyel, amelyről az ellenzék úgy tartotta, hogy csak Lipšic jelölhetősége kedvéért fogadott el a kormány, valójában Klimentet hozta helyzetbe.

 

A végeredmény azonban közel sem borítékolható. Az OĽANO ugyan a legnagyobb kormánypárt, de a többi koalíciós partnernek is lehetnek konkrét elképzelései, ráadásul várható, hogy Zuzana Čaputová államfő is meg fog szólalni az ügyben – hatásköre ugyan nincs, de politikai befolyása azért akad.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!