Nyitókép forrása: webnoviny.sk

 

A hajnali órákban a NAKA letartóztatta a Pénzügyi Főigazgatóság Bűnügyi Osztályának egykori vezetőjét, Ľudovít Makót – közölte több szlovák hírportál. A sajtóban megjelent információk szerint a Nyitra melletti Gímesen és az Erdőhátra is kiszálltak a kommandósok, Gímes felett rendőrségi helikopter körözött.

 

A rendőrség hivatalos Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt vették őrizetben Makót, lakásában jelenleg is folyik a házkutatás.

 

Makót a III. Fico-kormány nevezte ki a pénzügyőrség bűnügyi osztályának élére, ami rengeteg kritikát váltott ki. A mostani kormánykoalíciónak meg kellett változtatnia a törvényt, hogy vissza tudja őt hívni hivatalából.

 hirdetes_300x300  

 

⚠️ MIMORIADNA SPRÁVA NAKA ⚠️Národná kriminálna agentúra momentálne zasahuje na Záhorí a aj v obci Jelenec. Policajti…

Posted by Polícia Slovenskej republiky on Wednesday, September 16, 2020

 

Makó az adócsalásokkal foglalkozó részleg vezetőjeként évekig „felügyelte” a „mi emberünk” kategóriába eső cégek elleni nyomozásokat. Egyes politikusok szerint más vállalkozókat megzsaroltak. Makónak hozzáférése volt a cégek legbizalmasabb könyvelési adataihoz is.

 

Makó az új kormány hivatalba lépése után sem akart távozni posztjáról, júniusban még azt nyilatkozta, hogy hat éves tevékenysége során elért eredményei miatt nem látja okát a visszavonulásnak.

 

Makót Norbert Bödör oligarcha közeli embereként tartották számon, Bödör apjának sógora Tibor Gašpar korábbi országos főkapitány volt, ő ajánlotta be Makót František Imreczének, a Pénzügyi Főigazgatóság akkori fejének.

 

Makó bő fél évig úgy töltötte hivatalát – és fért hozzá titkos adatokhoz –, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal nem világította át. Makó cégei jelentős állami megbízásokat szereztek, például a felsővisnyói sztrádaalagút építésénél is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!