Nyitókép: Euronews

 

A műanyag hulladék nem csak elcsúfítja a tengerpartot, hanem veszélyezteti a tengeri élőlényeket, és belekerül az élelmiszerbe is. Világszerte önkéntesek tisztítják a vizeket, tudósok és mérnökök pedig igyekeznek bevetni az új technológiákat, hogy megküzdjenek a problémával.

 

A vitalitás szigeteként elhíresült Lošinj például mágnesként vonzza a turistákat Horvátországba. Így azonban az Adriai-tenger kristálytiszta vizei is szennyeződnek; gyűlik a hulladék a tengerfenéken.

 

Minden évben világszerte 8 millió tonna műanyag kerül az óceánba. A szennyezés miatt pedig egyrészt felborul a biológiai sokszínűség, másrészt méreganyagok jutnak a élelmiszerláncba. Horvátországban például búvártanulók önként jelentkeztek, hogy megtisztítsák az évek során felhalmozott szemetet az egyébként festői szépségű kikötőben. A tengerfenéken palackoktól kezdve, műanyag poharakon át az összetört csónakokig mindent lehet találni.

 hirdetes_300x300  

 

„A fenék tele van emberektől származó hulladékkal, főleg műanyaggal, nejlonnal, de gyakorlatilag minden megtalálható itt, ami valaha a parton volt. Ha a szél elkezd fújni, ezek mind a tengerben kötnek ki – a kérdés csak az, hogy ki takarítja fel?”

 

– tette fel a kérdést Neno Starčić, a Sub Sea Son búvárcentrum oktatója.

 

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!