Nyitókép forrása: körkép.sk

 

Az egészségügyi tárca beterjesztette a nemzeti vakcinázási tervet. Ezek szerint a koronavírus elleni oltás megszerzéséhez negatív antigéntesztre, és előzetes online-bejelentkezésre lesz szükség. Egy oltási központ naponta 500 személyt képes beoltani, ami egyelőre eléggé kevésnek tűnik.

 

Az egészségügyi minisztérium tervei szerint az oltás első körére valamikor az új évben kerülhetne sor, és egész 2021 év végéig tartana. A vakcinázás négy hullámban valósulna meg.

 

Az első hullámban – ahogy azt már egy ideje sejteni lehetett – az orvosok, nővérek, ápolók, szociális otthonok alkalmazottai, rendőrök, tűzoltók, katonák és más, kritikus infrastruktúrába dolgozók kapják meg.

 

 hirdetes_300x300  

A második hullámban a 65 év felettiek kapnák meg az oltásokat. A harmadik körben a magasabb fertőzési kockázattal fenyegetett „speciális közösségekben” indulna vakcinázás, ilyen csoportnak  számítanak a pedagógusok, a hajléktalanok, a menekültek és a marginalizált etnikai (főleg roma) csoportok.

 

Az utolsó negyedik hullámban kapna oltást mindenki más, aki betöltötte 18. életévét.

 

Forrás: MZ SR

 

Több lesz az oltóközpont

 

Új fejlemény, hogy nem csak 25 oltási központot alakítanak ki, hanem 79-et, tehát minden járásban egyet. Ezeken kívül mobil vakcinázócsapatok is lesznek, akik elsősorban a szociális otthonokért fognak felelni.

 

A logisztika nem lesz egyszerű megoldás. A Pfizer vakcinája például -70 fokos hűtést igényelnek. Ennek biztosítására speciális hűtőboxokra van szükség, amelyek a telepítésük után vakcinázás ideje alatt már nem lehet mozgatni, biztosítani kell a folyamatos és áramelletását, nem lehetnek kisebbek 200 literesnél, és minden belső hőmérsékletváltozást elektronikusan jelez egy mobilapplikáción keresztül. Ezen kívül rendelkezik az ilyen, laborokban használatos boxok biztonsági rendszereivel és zárjaival. Az egészségügyi minisztérium szerint egy ilyen boxot biztosítanának be minden kórház számára.

 

Minden egyes vakcinázást végző csoportban lesz egy orvos, de az oltást az orvos felügyelete alatt a nővérek is végezhetik. Az elvárt kapacitás minimum 500 személy/nap lenne. Ezek a számok még változhatnak, a minisztérium 12 órás napi oltási időben gondolkozik. Eszerint két csoport 6-6 órás műszakban dolgozna naponta, mindegyik csoportban kell lennie egy orvosnak, négy nővérnek és 2-4 adminisztratív munkaerőnek.

 

Az eddigi tervek azzal számolnak, hogy a négy hullámban megvalósuló tömeges vakcinázás minimum a jövő év végéig tart majd.

 

Komoly logisztikai kihívás lesz

 

Az oltásra egy három személy vakcinázására alkalmas helyszínen kerülne sor, amelyben a közlekedés egyirányú lenne. Egy adott pillanatban legfeljebb 20 beoltandó személy tartózkodna a helyszínen, közülük 5-6-an a váróban lennének, hárman épp kapnák az oltást, a többiek pedig azok a már beoltott személyek lennének, akiknek a biztonság kedvéért kell várniuk fél órát az oltás után.

 

A célcsoportok értesítést fognak kapni a rájuk vonatkozó vakcinázás megkezdéséről, az érdeklődőknek (az oltás önkéntes) ki kell tölteniük egy online űrlapot, amely a koroan.gov.sk oldalon kerül majd fel. Az űrlap kitöltése után SMS-ben kap értesítést a regisztrációról. Ezt követően egy adminisztratív munkaerő értesíti majd az oltás helyéről és idejéről – az előbbit valószínűleg az állandó vagy bejelentett lakhely alapján határozzák meg.

 

Az oltás előtti napokban egy emlékeztető SMS-t fognak kapni a regisztrált személyek, azzal a felhívással, hogy negatív antigéntesztet kell majd felmutatniuk a központban, ami nem lehet régebbi 24 óránál. Az eddigi információk szerint a PCR teszteket is el fogják fogadni.

 

Kétkörös oltásra számítsunk

 

Az antigénteszt után újabb űrlapot kell kitölteni az egészségi állapotunkról, majd egy dokumentum aláírásával megerősítjük jóváhagyásunkat az oltásra, majd kapunk egy igazolást a vakcina beadásáról, ez az információ bekerül a központi rendszerbe is.

 

Oltás után harminc percet kell várni az esetleges mellékhatások miatt biztonsági okokból.

 

Az eddig játékban lévő oltóanyagok kétkörösek, tehát két adagot kell majd kapni, az oltás fajtájától függően több hetes különbséggel.

 

Az tervek szerint a népesség 60 százalékát kellene beoltani ahhoz, hogy kialakuljon a közösségi védelem a járvánnyal szemben. Ez abszolút számokban 3,3 millió embert és 6,6 millió adag vakcinát jelent. Szlovákia eddig 2,5 millió Pfizer vakcinát, 3,6 millió AstraZeneca vakcinát és nem egész egymillió Moderna vakcinát rendelt meg.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!