Nyitókép: reprofoto

 

Vladimír Lengvarský szlovák egészségügyi miniszter csütörtökön bemutatta az aktualizált Covid-automatát. Lengvarský kiemelte, hogy továbbra is előfordulhat, hogy változtatnak majd rajta a járványhelyzet változásával összhangban.

 

Az oltással kapcsolatban elmondta, hogy remélhetőleg a vakcináknak köszönhetően sikerül majd elkerülni a járvány harmadik hullámát, vagy legalábbis jelentősen csökkenteni annak negatív hatásait. Lengvarský ennek fényében arra bíztatja az embereket, hogy regisztráljanak az oltásért, hogy meg tudják védeni magukat.

 

Az új covid-automával kapcsolatban elhangzott, hogy figyelembe vették az egyes minisztériumok kéréseit, javaslatait. Mint mondták, ez egy „élő dokumentum”, amely arra hivatott, hogy gyorsan reagáljon az éppen aktuális helyzetre. Az autotamata készítői egyszerűsítettek a grafikai elemeken is, hogy mindenkinek átláthatóbb legyen, hogy mikor, milyen feltételek határozzák meg azt, hogy milyen korlátozásokat vezetnek be. Az országos automata esetében változás, hogy ezután már nem a 14-napos incidencia szint, hanem a 7-napos lesz a mérvadó.  Jócskán leegyszerűsítették a regionális automatát is.

 

 hirdetes_300x300  

Szabályok május 17-től

 

Ján Mikas országos tisztifőorvos az új covid-automata kapcsán elmondta, hogy sokkal jobban reagál majd az aktuális helyzetre, ami megkönnyíti majd mindenki dolgát.

 

A május 17-tel kezdődő héttel kapcsolatban több szabály is változik, melyekről valószínűleg még a mai napon közzéteszik a rendeleteket is.

 

Változások a rendeletekben

 

A rendelkezések regionális rendszeren alapulnak, különböző feltételek érvényesek az egyes járási besorolások esetén. Ezzel együtt vannak általános feltételek az üzletek, éttermek, stb. esetében, melyek a járási besorolástól függetlenek.

 

Törlik a belépés tiltását az egyes telephelyekre. Változnak a telephelyeket, tömegrendezvényeket, maszkviselést és kórházlátogatást érintő rendelkezések. A vendéglátóhelyek teraszai és a fitnesztermek a bordó járásokban nyitva maradnak akkor is, ha a covid-automata szerint zárva kellene lenniük. Abban az esetben zárják csak be őket, ha romlik a helyzet.

 

Ott, ahol antigénteszttel lehet csak belépni, a tesztet kiválthatják oltási igazolással, vagy a betegségen való átesét bizonyító igazolással. A rendelkezések május 17-tel lépnek életbe, a sportrendezvényekre vonatkozó rendelkezések már május 15-től érvényesek, míg a kórházi látogatást érintőke már május 14-től.

 

reprofoto

 

Bevásárlóközpontok

 

Minden járásban megszűnik a kötelező lázmérés a bevásárlóközpontokba való belépéskor. Az étel- és italfogyasztás tilalma továbbra is megmarad a bordó járásokban. A többiben a fogyasztás engedélyezett, a feltételek a járási besorolástól függenek. Továbbra is zárva maradnak a gyereksarkok és az ülő szekciók. A bevásárlóközpontok kapacitásbeli korlátozásait rendeletben foglalják össze és a járások besorolásától függenek majd.

 

reprofoto

 

Szépségszalonok, mesterséges fürdőhelyek

 

A szépségápoláshoz kapcsolódó szolgáltatások (fodrászat, manikűr, stb.) az eddigi feltételek mellett működhetnek tovább. A fürdőhelyekre való belépéskor minden járásban 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet, 72 óránál nem régebbi PCR- vagy LAMP–tesztet kérnek majd. A 10 évesnél fiatalabb gyerekek nem tesztkötelesek. A megengedett kapacitás a járási besorolástól függ.

 

reprofoto

 

Közétkeztetés, vendéglátóhelyek

 

A sárga és narancssárga járásokban korlátozott létszámban engedélyezett a beltéri étel- és italfogyasztás.

 

Fitneszközpontok

 

A covid-automata egyes besorolásai szerint eltérő a megengedett kapacitás. Az üzemeltetők választhatnak a maximális fix ügyféllétszám vagy a négyzetméteralapú megkötés közül. A rózsaszín, piros és bordó járásokban 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet, 72 óránál nem régebbi PCR- vagy LAMP–tesztet kérnek majd. A 10 évesnél fiatalabb gyerekek nem tesztkötelesek.

 

reprofoto

 

Színház, mozi és más kulturális rendezvények, szolgáltatások

 

A bordó járásokban továbbra is tilos, a többi járásban engedélyezik a filmes rendezvényeket. A megengedett ülőkapacitás a járási besorolástól függ. A zöld járások kivételével mindenhol csak az ülőhelyek használata engedélyezett. A narancssárga és ennél jobb besorolású járásokban az iskolaköteles gyerekeknek és iskola csoportoknak is engedélyezett az előadások megtekintése.

 

A rózsaszín és piros járásokban csak kültéren lehet ételt és italt fogyasztani, az ennél jobb besorolású járásokban beltéren is engedélyezett – egy asztalnál legfeljebb 4 személynek, vagy egy háztartásban élőknek (narancssárga járások), vagy  egy asztalnál legfeljebb 6 személynek, vagy egy háztartásban élőknek (sárga járások).

 

reprofoto

 

Wellnesz, víziparkok, fürdők

 

Minden járásban 24 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet, 72 óránál nem régebbi PCR- vagy LAMP-tesztet kérnek majd. A 10 évesnél fiatalabb gyerekek nem tesztkötelesek.

A wellnesz, víziparkok és fürdők az 1. figyelmeztetési szint esetén, valamint a rózsaszín, naracs, sárga és zöld járásokban lehetnek nyitva

A gyógyfürdők minden járásban kinyithatnak.

 

Taxiszolgáltatás

 

A zöld járásokon kívül mindenhol érvényesek a korlátozások. Legfeljebb két utas utazhat egymás mellett. A rózsaszín, piros és bordó járásokban is minden ügyfél után fertőtleníteni kell.

 

reprofoto

 

Tömegrendezvények 

 

Bordó (3. fokozatú figyelmeztetés) – legfeljebb 6 fős rendezvények

Piros (2. fokozatú figyelmeztetés) – legfeljebb 10 fős rendezvények

Rózsaszín (1. fokú figyelmeztetés) – 25 főig beltéren, vagy 50 főig kültéren

 

2. fokozatú „éberség” (narancssárga):

  • elfoglalható ülőhelyek: beltér – a kapacitás 25 %-áig, max. 250 fő; kültér – a kapacitás 50 %-áig, max. 500 fő
  • állóhelyek – beltéren 50 főig, kültéren 100 főig

 

reprofoto

1. fokozatú „éberség” (sárga):

  • elfoglalható ülőhelyek: beltér – a kapacitás 50 %-áig, max. 250 fő; kültér – a kapacitás 75 %-áig, max. 500 fő
  • állóhelyek – beltéren 100 főig, kültéren 250 főig

 

Megfigyelési fokozat (zöld)

  • elfoglalható ülőhelyek: beltér – a kapacitás 75 %-áig, max. 500 fő; kültér – max. 1000 fő
  • állóhelyek – a kapacitás 50 %-áig, beltéren legfeljebb 500 fő, kültéren 1000 főig
reprofoto

 

Lagzik, keresztelők, estélyek és hasonló rendezvények

 

  • a piros és bordó járásokban tilos
  • a rózsaszín járásokban beltéren max. 25 fő, kültéren max. 50 fő
  • a narancssárga járásokban beltéren max. 50 fő, kültéren max. 100 fő
  • a sárga járásokban beltéren max. 100 fő, kültéren max. 250 fő
  • a zöld járásokban – állóhelyek: a helyszín kapacitásának 50 %-áig, beltéren max 500 fő, kültéren max. 1000 fő; ülőhelyek: a helyszín kapacitásának 75 %-áig, beltéren max 500 fő, kültéren max. 1000 fő

 

Belépéskor kötelező a 72 óránál nem régebbi PCR/LAMP-teszt vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszt.

 

reprofoto

 

Istentiszteletek, egyházi és civil házasságkötési, keresztelői és temetkezési szertartások

 

A zöld, sárga és narancssárga járásokban a kapacitásbeli megkötések az adott figyelmeztető fokozatban hatályos, a tömegrendezvényekre szóló szabályok szerint érvényesek.

 

A rózsaszín, piros és bordó járásokban továbbra is él a 15 négyzetméter/fő megkötés (a 10 évesnél fiatalabb gyerekeket, akiket egy felnőtt kísér nem kell beleszámítani; ha a terület nagysága nem éri el a 90 négyzetmétert, úgy a látogatók számát 6 főben korlátozzák.

 

reprofoto

 

Sportrendezvények

 

Május 15-től a zöld, sárga, narancssárga és rózsaszín járásokban engedélyezett a nézők jelenléte – a sportszövetségekhez tartozó sportklubok esetében.

 

A nézőknek rendelkezniük kell 72 óránál nem régebbi negatív PCR/LAMP-teszttel vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszttel.

 

A rózsaszín járásokban a kapacitás 25 százaléka foglalható el a nézők által, beltéren legfeljebb azonban csak 250 fő, kültéren legfeljebbb 500 fő.

 

A zöld, sárga és narancssárga járásokban a tömegrendezvényekre vonatkozó szabályok szerint vehetnek részt sportrendezvényen a nézők.

 

A szervező köteles listát vezetni a nézőkről (név, születési dátum, állandó lakhely, telefonszám), melyet 14 napig köteles megtartani, ha járványügyi szempontból szükség lenne rá. Ezt követően köteles megsemmisíteni ezeket a listákat.

 

reprofoto

 

A nézők csak minden második sorban ülhetnek. Tilos az étel- és italfogyasztás a helyszínen. A versenyzőknek is rendelkezniük kell negatív teszttel.

 

reprofoto

 

Maszkviselés

 

A sárga és narancssárga járásokban beltéren engedélyezik a reszpirátor helyett az egyszerű maszk viselését (esetleg sállal vagy más anyaggal is eltakarhatók a felső légutak). Tömegrendezvényeken kültéren is elég lesz az egyszerű maszk viselése ezekben a járásokban.

 

reprofoto

 

Egészségügyi intézményekben való látogatás május 14-től

 

Továbbra is tilos a látogatás, azonban vannak kivételek. Továbbra is kivételt élveznek a papok, akik a súlyosan betegekhez, haldoklókhoz mennek. Továbbra is meg lehet látogatni a palliatív ellátásban részesülő súlyosan beteg és haldokló személyeket.

 

Az egyes regionális közegészségügyi hivatalok saját járásukban elrendelhetnek enyhébb vagy szigorúbb korlátozásokat is. A nyugdíjasotthonokban érvényes feltételeket az illetékes minisztérium határozza meg.

 

reprofoto

 

Látogatóba mehetnek azok, akiket

 

  • már beoltottak – (Pfizer vagy Moderna esetében 14 nappal a második oltás után, AstraZeneca esetében 4 héttel az első adag után).
  • Rendelkeznek 72 óránál nem régebbi negatív PCR/LAMP-teszttel
  • rendelkeznek 24 óránál nem régebbi antigénteszttel
  • átestek a Covid-19-fertőzésen az elmúlt 180 napban; megkapták bármelyfajta oltás első adagját a betegségen való átesést követő 180 napban, miközben eltelt legalább 14 nap az oltást követően

 

reprofoto

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: COVID-automata

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.