Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

 

Az őszi parlamenti ülésszak 15. napjáig érvényben lesz a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló szóló törvény.

 

Őszig meghosszabbította a parlament a koronavírus-járvány miatt kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzetet. Az országgyűlés még február 22-én fogadta el a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény módosítását a veszélyhelyzet újabb 90 nappal történő meghosszabbításáról. Ez e hét vasárnapig, május 23-áig volt érvényben.

 

 hirdetes_810x300  

A parlament  128 igen, 58 nem szavazat mellett elfogadott döntése értelmében a veszélyhelyzetet az őszi ülésszak 15. napjáig hosszabbította meg.

 

A törvénymódosítás értelmében a kormány a veszélyhelyzetet ezt megelőzően is megszüntetheti. A törvényjavaslat sarkalatosnak minősül, ezért kétharmados többségre volt szükség az elfogadáshoz.

 

Az törvénymódosító javaslat indoklása szerint a járvány elmúlt egy éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták a gyors döntéshozatalt. A legfontosabb törekvés, hogy Magyarország mielőbb maga mögött hagyja a járvány időszakát. Mivel ennek pontos időpontja jelenleg nem látható előre, ezért indokolt a javaslat szerinti törvényi szabályozás.

 

mandiner.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!