Nyitókép forrása: A képen František Imrecze. Fotó: TASR

 

Nyolc évvel a vérlázítóan túlárazott szerződések megkötése után az Pénzügyi Főigazgatóság feloldotta a titkosítást. A szerződések a Vámszedő-ügyhöz kapcsolódnak, amelyben a Pénzügyőrség volt, Smer által kinevezett igazgatója, František Imrecze és Jozef Brhel oligarcha is érintett.

 

Az első keretszerződést Imrecze az Allexis céggel kötötte, amelynek tulajdonosa Michal Suchoba volt, akit Imrecze golfpartnereként tartottak számon. Az ügyletnek Jozef Brhel oligarcha, és fivére, Peter Brhel is haszonélvezői lehettek. Versenypályázat nem volt, az összeg nem egész 6 millió euróra rúgott, ám fokozatosan újabb szerzősekkel és csatolmányokkal 42 millióra növelték a cechet – derül ki az Aktuality.sk cikkéből.

 

Bár az IT-szektor az egyik legjobban fizető ágazat Szlovákiában, az egy programozó jutó 550 eurós napi fizetés két hónapon keresztül, úgy, hogy legalább 30 IT-szakembernek kellett dolgoznia, egyértelmű túlzásnak tűnik. Főleg, hogy ezek a számok csak egyetlen 726 ezer eurós részfeladatra vonatkoztak.

 

 hirdetes_300x300  

De nem csak Suchoba cégével kötöttek hasonló szerződéseket. A Beset nevű IT-vállalkozás 3, a Lynx 12 milliós megrendelést kapott a pénzügyérségtől . A Besetről tudni érdemes, hogy egykor szorosan együttműködött az egyik, Brhel érdekeltségébe tartozó céggel. Az is árulkodó, hogy a cég szerepelt Peter Plavčan egykori SNS-es oktatási miniszter titkos céglistáján. Plavčan  jóvoltából a Beset 34 millió eurót nyert kutatás-fejlesztés címszó alatt „kardomiopátia-kutatásra”. Mikor a sajtó elkezdett foglalkozni az üggyel, az uniós támogatást megvonták a cégtől. Plavčan ugyan kénytelen volt lemondani, utódja, Martina Lubyová egy szerényebb összeggel, 1 millió euróval támogatta a Besetet „statisztikai módszertan” kutatás-fejlesztésére.

 

A Beset szerződése a Pénzügyőrökkel jóval jövedelmezőbbnek bizonyult. A hárommilliós keretösszegből 452 ezerbe került egy egy hónapig tartó adatmigrációs eljárás. Papíron 5496 munkaórát számoltak el 82 eurós óradíjjal! Arról nem is beszélve, hogy bár a szerződést titkosították, az nem zavarta a pénzügyőrség vezetőit, hogy több alkalmazottra számolják el a pénzt, mint amennyivel a cég rendelkezik. Vagyis, külsős alvállalkozókat kellett bevonnia.

 

Imrecze további 20 millió euró értékben bővítette a szerződést csatolmányokkal. Érdekesség, hogy a Beset által projektbe bevont szakemberek egy ötöde a Sevitech nevű cég alkalmazásában állt, a Sevitech pedig Brhel érdekeltségébe tartozott, hivatalosan a végső kedvezményezettje MIchal Brhel (az oligarcha fia).

 

És tovább repkedtek a milliók. Imrecze lemondását követően utódja, Lenka Wittenbergerová 50 milliós szerződést kötött az Alison Slovakiával. Ennek első verzióját közzétették a központi regiszterben, de a módosításait szintén titkosították. A pénzügyőrség jelenleg is vizsgálja, hogy jogilag van-e lehetőség a szerződések nyilvánosságra hozására.

 

Jelenleg még csak az ügy elején tartunk. A letartóztatások és kihallgatások első köre már megtörtént, de érdemi változás a szerződésekben még alig történt. A pénzügyőrség újabban nem zárja ki, hogy a lánc elején lévő Allexist teljesen kizárják a beszállítók köréből, felbontják fele a szerződést, és másik beszállítót keresnek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.