Nyitókép forrása: euractiv.com

 

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják, hogy az európai uniós használatra eddig engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyag, köztük az AstraZeneca, a Pfizer/BioNtech, a Moderna és a Johnson & Johnson vakcinája védelmet nyújt a vírus összes domináns törzseivel szemben – közölte Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője csütörtökön.

 

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő amszterdami székhelyű ügynökség illetékese arra reagálva, hogy a német CureVac biotechnológiai cég szerdán bejelentette, csupán 47 százalékban hatékony a vakcinája a koronavírus ellen, kijelentette: az EMA nem határoz meg 50 százalékos hatékonysági küszöböt a koronavírus elleni vakcinák esetében. Elmondta, az ügynökség felkérte az érintett gyógyszergyártókat, készítsenek tanulmányokat, amelyek lehetővé teszik oltóanyaguk minimális, 50 százalékos hatékonyságának bizonyítását. Az EMA-nak teljeskörű vizsgálati adatokra van szüksége ahhoz, hogy alaposan értékelhesse az oltóanyagok előnyeit és kockázatait – mondta.

 

Felidézte, az uniós ügynökség illetékes kockázatértékelő bizottsága (PRAC) nemrégiben arra a következtetésre jutott, hogy az AstraZeneca-oltóanyag egyik mellékhatása lehet a kapilláris szivárgási szindróma, ezért a vakcina termékinformációjának frissítését javasolta. Az oltóanyag esetében a szindrómát fel kell tüntetni a vakcina „nagyon ritka mellékhatásaként” – közölte.

 

 hirdetes_810x300  

Az AstraZeneca oltóanyagával kapcsolatban közölte azt is, hogy az Egyesült Királyságban gyűjtött adatok azt mutatják: a brit-svéd vállalat Vaxzevria nevű vakcinával végzett első beoltás is már hatásos az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes, Delta nevű variánsával szemben, de a második adag beadása jelentősen növelné a védelmet. A hatékonyság fokozása érdekében fontos lenne, hogy lerövidüljön a két dózis beadása közötti időszak – mondta.

 

Az azonos típusú, de különböző gyártók által készített oltóanyagok együttes alkalmazására vonatkozóan azt mondta: a korábbi tapasztalatok alapján a vakcinák „keverése” jó stratégiának tűnik, a koronavírus elleni oltóanyagokkal kapcsolatban azonban még kevés vonatkozó bizonyíték áll rendelkezésre a teljes hatékonyság megállapítására. Fontosnak nevezte, hogy több információk álljanak rendelkezésre a gondos ellenőrzéshez. Noha folynak ez irányú vizsgálatok, ebben a szakaszban még nem lehet egyértelmű ajánlást megfogalmazni a koronavírus elleni vakcinák együttes használatának hatékonyságáról – mondta.

 

Emlékeztetett, a gyógyszerügynökség jelenleg négy oltóanyag, a német Curevac, az amerikai Novavax, a kínai Sinovac és az orosz Szputnyik vakcinák hatékonyságát vizsgálja. Az oltóanyagok folyamatos felülvizsgálata addig folytatódik, amíg az EMA elegendő bizonyítékkal nem rendelkezik egy hivatalos forgalombahozatali engedély iránti kérelem benyújtásához – közölte.

 

Hozzátette: az EMA továbbra is szoros figyelemmel kíséri az unió területén ideiglenes használatra engedélyezett valamennyi koronavírus elleni oltóanyaggal kapcsolatos adatot és tapasztalatokat.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.