Nyitókép forrása: tasr

 

Az Alkotmánybíróság szerdán hozta nyilvánosságra döntését az ellenzék által kezdeményezett népszavazási beadványról. A referendum az előrehozott választások kiírásáról szólna. Zuzana Čaputová államfő azonban azután, hogy az ellenzék leadta a közel 600 ezer aláírást, az Alkotmánybíróság véleményét kérte ki a témában, amely most alkotmány-ellenesnek minősítette a referendum kérdését. Ezzel azonban még nincs vége a történetnek.

 

Zuzana Čaputová ugyanis jelen pillanatban minden oldalról kemény bírálatokat kap azért, amiért az AB-re bízta a döntést, ahelyett, hogy kiírta volna a  népszavazást valamelyik őszi hétvégére. 2004-ben a Smer hasonló kezdeményezésének Rudolf Schuster akkori államfő csonk nélkül zöld utat adott.

 

Čaputovát nem csak az ellenzék bírálta nagyon élesen, hanem a legnagyobb kormánypárt elnöke, Igor Matovič is.

 

 hirdetes_300x300  

A helyzetet az államfő úgy próbálta kezelni, hogy kijelentette, hogy amennyiben a kormánykoalíció megváltoztatja az alkotmány vonatkozó részét úgy, hogy az lehetővé tegye a referendum meghirdetését ilyen témában, akkor őszre kiírja a népszavazást. A dolog persze nem ennyire egyszerű.

 

Boris Kollár házelnök, a második legnagyobb kormányzópárt elnöke kijelentette, hogy ha a koalíció nem nyújt be saját javaslatot az alkotmánymódosításra, meg teszi a Sme rodina maga. A facebookon közzétett videóbejegyzésében arról beszélt, hogy a parlament július 22-én kezdődő ülésszakán meg lehetne vitatni az Alkotmány módosítását, és akkor az államfőnek lehetősége lesz kiírni a népszavazást az őszi hónapokban.

 

A két kisebb kormánypárt tiltakozik

 

Ugyanakkor sem az SaS sem a Za ľudí nem kívánja támogatni a javaslatot. A Za ľudí azzal érvel, hogy az Alkotmány módosítása nem indokolt, Juraj Šeliga a párt alelnöke szerint pedig végképp nem szabadna gyorsított eljárásban szavazni róla.

 

Az SaS nem látja értelmét a javaslatnak, elsősorban azért, mert júniusban az ellenzék soraiból már volt egy beterjesztés, amit elutasítottak. A szabály pedig előírja, hogy ugyanabban témában új javaslat csak fél évvel később kerülhet a parlament elé – tehát decemberben.

 

Az OĽANO ugyanakkor támogatja az Alkotmány módosítását. Michal Šipoš frakcióvezető egyértelműen kijelentette, hogy ha a javaslat a parlament elé kerül a július 22-i ülésen, akkor az OĽANO képviselői klubja megszavazza azt.

 

Az ellenzék valószínűleg felemás érzéseket táplál az Alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban. Lehet ugyan, hogy nem jött össze a népszavazás, de annak sikeressége így is bizonytalan volt. Robert Fico, a Smer elnöke ugyanakkor már június végén azt hangoztatta, hogy az ellenzék inkább újabb aláírásgyűjtésbe kezd, ami nyilván gyorsabban menne szerinte, mert kijárási tilalom híján rendezvényeket lehet szervezni az aláírásgyűjtés apropóján.

 

Ebből a szempontból az ellenzék joggal remél politikai hasznot a történtekből: Čaputovát rossz színben tüntethetik fel, rendezvényeket szervezhetnek a referendum témája köré, majd ha zöld utat kapnak az alkotmánymódosítás után, akkor kampányt indíthatnak. Mindez a pártok láttatása szempontjából többet ér, mint a nagyon bizonytalan kimenetelű népszavazás önmagában.

 

Körkép.sk

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!