Nyitókép forrása: SITA/Verified UGC via AP

 

Az Egyesült Királyság már nagyjából 7000 embert evakuéált Afganisztánból azóta, hogy a tálibok átvették az uralmat az ország felett a múlt vasárnap.

 

Az AFP hírügynökség közlése szerint az augusztus 14-én kezdődő amerikai evakuációs műveletben hétezer, a júliustól kezdődő kivonástól számítva 12 ezer embert mentettek ki az amerikaiak a tálibok előrenyomulása elől. Afganisztánban példátlan gyorsasággal bomlott fel az állam (mindössze hat hét alatt vették át a hatalmat a tálibok, beleértve a főváros ellenőrzését is), a politikai vezetők külföldre menekültek (és menekítették vagyonukat), a dollárszázmilliárdokból felszerelt és kiképzet afgán hadsereg pedig semmilyen ellenállást nem tanúsított a hatszor kisebb haderővel rendelkező tálibokkal szemben.

 

Az amerikai közlések szerint az augusztus 14-étől megkezdett evakuációs műveletet a kabuli nemzetközi reptéren több mint 5200 amerikai katona biztosította, akik beléptető kapukat állítottak fel a „tálibok elől menekülők bejutásának gyorsítására”.

 

 hirdetes_300x300  

Csak az elmúlt huszonnégy órában 13 C-17-es nagy katonai szállítógép landolt Kabulban, 12 már fel is szállt és az Egyesült Államok felé tart összesen 2000 emberrel a fedélzetükön.

 

Az AFP megjegyezte, hogy Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett, hogy minden amerikai állampolgárt és minél több olyan afgán állampolgárt ki fognak menekíteni az országból, akik az elmúlt húsz év háborúja alatt a nyugati szövetségesek haderőit támogatták. A Fehér Ház elismerte, hogy a tálib vezetés biztosította, hogy az amerikaiak akadálytalanul jussanak el a kivonási pontra, ugyanakkor az afgán állampolgároknak ezt nem tette lehetővé.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!